Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Wat bepaalt de prijs van een watchwinder?

Geplaatst op 19 februari 2021 om 12:27 uur

Watchwinders zijn er van verschillende merken en kunnen veel verschillen op gebied van techniek, materiaal en design. Bekende merken zoals Swiss Kubik, Benson, Orbita en Paul Design zijn al jarenlang toonaangevend. Als je op zoek bent naar een goede watchwinder waar moet je dan op letten en hoe zorg je ervoor dat je niet teveel betaalt? Er zijn namelijk zoveel verschillende watchwinders dat het soms lastig is om te bepalen wat de exacte verschillen zijn en waarom het ene merk of model duurder is dan het andere. Aan de hand van bepaalde eigenschappen van een watchwinder proberen we meer duiding te geven. In dit artikel gaan we in op de vraag wat de prijs bepaalt van een watchwinder.

De meest belangrijke aspecten die de prijs van een watchwinder bepalen zijn het betreffende merk, hoeveel horloges je kan opwinden in de watchwinder, het type motoren, de functionaliteit, het materiaalgebruik en het design. Wij zullen deze onderdelen één voor één behandelen voor een goed overzicht.

Er zijn diverse watchwinder merken en er is een groot onderscheid tussen goede merken en slechte merken. Respectabele merken zoals Benson, Paul Design, Swiss Kubik, Bernard Favre en Heisse & Söhne produceren al jaren watchwinders en worden wereldwijd geprezen door horlogeliefhebbers. Deze merken hebben ruime collecties en investeren in hun techniek en innovaties. Hierdoor ontwikkelen de merken zich en bieden betere kwaliteit, techniek en functionaliteit. Er zijn echter ook watchwinders die door Amazon, Aliexpress of Bol.com worden aangeboden. Dit zijn vaak goedkopere Chinese watchwinders met onbekende motoren en een slechte functionaliteit en kwaliteit.  De merknaam is vaak leuk bedacht, voornamelijk om de consument op het verkeerde been te zetten zodat deze denkt een kwalitatief product te hebben aangeschaft. In de werkelijkheid is het geen echt merk dat investeert in haar producten, maar een Chinese fabriek die goedkope watchwinders produceert en aan allerlei partijen verkoopt die er vervolgens hun eigen naam opzetten. Het verschil in prijs tussen een serieus watchwinder merk en een onbekend Aziatisch merk met een opmerkelijk lage prijs is makkelijk te verklaren op basis van bovenstaande.

Naast het merk bepaalt ook de capaciteit van de watchwinder, met andere woorden hoeveel automatische horloges in de watchwinder kunnen worden opgewonden, een groot deel de prijs. In het algemeen geldt dat een watchwinder die meer automatische horloges kan opwinden duurder is dan een watchwinder die minder automatische horloges kan opwinden. Immers, elk horloge dat rondgedraaid wordt aangedreven door een motor. Meer horloges betekent meer motoren. De motor van een watchwinder vormt het hart en is één van de duurdere onderdelen. Een watchwinder die meer automatische horloges kan opwinden is vaak ook groter qua formaat waardoor de prijs ook wordt beïnvloed. Grotere watchwinders vereisen meer materiaal, arbeid en leiden tot hogere transportkosten.

Zoals eerder opgemerkt vormt de motor het hart van de watchwinder. De motor zorgt voor de rotatie van het horloge. Bij een goede watchwinder wordt elk horloge door één aparte motor aangedreven. Hierdoor is elk horloge individueel instelbaar qua draairichting en aantal omwentelingen per dag. De kwaliteit van de motor hangt samen met waar de motor is geproduceerd. In grote lijnen zijn de motoren van watchwinders afkomstig uit Zwitserland, Duitsland, Japan en China. Zwitserse en Duitse motoren staan het hoogst aangeschreven op gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Daarnaast zijn ze veelal vrijwel stil in gebruik. Japanse motoren doen bijna niet onder voor Zwitserse en Duitse motoren en zijn wat goedkoper waardoor watchwinders die gebruik maken van Japanse motoren vaak interessant geprijsd zijn. Ook Japanse motoren zijn kwalitatief zeer goed en duurzaam maar in de regel is het geluidsniveau iets hoger dan bij de Zwitserse en Duitse motoren. Chinese motoren worden niet meer gebruikt door serieuze watchwinder merken. Deze Chinese motoren worden wel nog gebruikt in watchwinders die op Amazon, Aliexpress en Bol.com worden aangeboden. Vaak zijn de motoren merkloos en gaan ze al snel voor veel geluidsoverlast zorgen of storingen geven. Vaak is een watchwinder die dergelijke motoren gebruikt niet meer te repareren. Niet alleen omdat de onderdelen lastig verkrijgbaar zijn maar ook omdat het economisch niet rendabel is. Vaak is het vervangen van de watchwinder goedkoper dan een reparatie. Dit is niet alleen zonde van je geld maar is ook alles behalve duurzaam.

Een watchwinder heeft als hoofdtaak automatische horloges opwinden. Een automatisch horloge krijgt energie wanneer deze een bepaald aantal omwentelingen per dag maakt. De rotor in het uurwerk draait rond waardoor een veer wordt aangespannen. Als deze veer zich ontspant dan gaat het automatische horloge lopen. Elke goede watchwinder kan rechtsom, linksom en afwisselend draaien en is instelbaar qua aantal omwentelingen per dag. Door deze combinatie van eigenschappen kan je elk horloge, ongeacht horlogemerk of model, voorzien van energie. Maar een watchwinder kan ook hele andere functionaliteiten hebben die je als horlogeliefhebber goed kan gebruiken. Je kan denken aan ingebouwde LED verlichting voor een goed zicht op de horloges maar ook aan een afsluitbare deur waardoor de horloges veilig zijn in de watchwinder. Andere voorbeelden van handige eigenschappen zijn power winding waarbij je de horloges in een korte tijd voorziet van energie, en ook de sleep mode waarbij de watchwinder tijdens de nachtelijke uren pauzeert met opwinden omdat je normaliter ’s nachts ook slaapt en het horloge geen beweging krijgt. Het merk Paul Design onderscheidt zich met een vingerprint sensor waarmee je de deur kan openen en sluiten. Swiss Kubik onderscheidt zich met een batterijfunctie waarbij de watchwinder tot wel 3 jaar kan functioneren op één set batterijen. Het Nederlandse merk Benson heeft diverse handige extra’s zoals additionele opbergruimte, flexibele horlogehouders en een modern touchscreen waarmee je de watchwinder instelt. Kortom, elk merk heeft zijn eigen voordelen.

Het materiaal waarvan de watchwinder is gemaakt speelt een grote rol op de duurzaamheid maar zeker ook op de prijs van een watchwinder. De kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte materialen zoals hout, stof, edelstaal en glas hebben direct invloed op de prijs. Maar ook het type materiaal en de bewerking hiervan kan invloed hebben op het onderdeel arbeid. Materialen die lastig te bewerken zijn vereisen meer specifieke kennis en concentratie bij de productie. Je ziet dit goed bij het Zwitserse merk RDI dat met organische materialen werkt waarbij elke watchwinder uniek is. De RDI watchwinders zijn daarom ook niet goedkoop. Het materiaal van de watchwinder is een belangrijke eigenschap. Houten watchwinders absorberen bijvoorbeeld geluid maar zijn ook meer kwetsbaar voor krassen en stoten. Kunststof of aluminium watchwinders, zoals van Swiss Kubik, zijn sterker maar bieden geen absorberende werking en hebben niet dezelfde luxe uitstraling als een houten watchwinder. Echter speelt jouw persoonlijke smaak natuurlijk ook een grote rol. Kies je een watchwinder puur op basis van functionaliteit of ook op basis van uitstraling, materiaal en kleur? Er zijn veel mogelijkheden en watchwinders worden in allerlei kleuren geproduceerd. Keuze genoeg dus!

Als laatste element dat invloed heeft op de prijs willen we het design van de watchwinder noemen. Merken ontwerpen een watchwinder op basis van de behoeften van hun klanten. Er zijn merken die kleine en doeltreffende watchwinders produceren en merken die veel meer uitpakken qua grootte, extra’s en luxe. Een fraai design kost in de regel meer geld dan een simpel design. Voor de ene horlogeliefhebber die zijn of haar automatische horloges wilt opwinden is design belangrijk, voor de ander niet en is een watchwinder puur een handige accessoire. Toch merken wij dat klanten steeds meer op zoek zijn naar een fraaie watchwinder die echt als eyecatcher in het interieur geplaatst wordt. Bijvoorbeeld in de woonkamer, slaapkamer of in een kantoor. De watchwinder moet dan passen bij het specifieke interieur qua formaat, kleur en het design.

Watchwinder merken kiezen elk voor een eigen design waarmee ze zich onderscheiden van andere merken. Je herkent bepaalde merken direct. Zo zien we dat Swiss Kubik watchwinders zeer compact en functioneel zijn vormgegeven. De horlogeliefhebber die een Swiss Kubik watchwinder koopt kiest niet zozeer voor een hoogwaardig design en een luxe uitstraling. Bernard Favre daarentegen is een Zwitsers merk waarvan de watchwinders unieke designs hebben. Bij de Planet modellen draait het horloge als het ware om haar eigen as hetgeen een bijzonder aangezicht biedt. De glazen stolp die erbij wordt geleverd maakt het een prachtige watchwinder. Het Nederlandse merk Benson heeft diverse series zoals de Compact, Smart-Tech II, Black Series en Swiss Series, waardoor je een ruime keuze hebt op gebied van design en prijsklasse. De verschillen op gebied van design tussen deze merken zijn groot. Een luxe design zorgt ervoor dat de prijs normaliter ook hoger is. Kies je voor een watchwinder met een eenvoudig design dan zal de prijs in de regel wat lager liggen.

Er zijn veel verschillende type watchwinders. Ook zijn er grote verschillen in prijs tussen modellen en merken. Maar in de regel zijn de prijsverschillen goed te verklaren als we kijken naar de gebruikte materialen, type motoren en capaciteit. Daarnaast betaal je voor het ene merk nu eenmaal wat meer dan voor het andere. Dit zie je ook bij auto’s, mobiele telefoons en kleding. Bekende merken die ook veel aan marketing doen zijn normaliter duurder. Door hun merknaam, reputatie en/of herkomst kunnen ze een hogere prijs vragen voor hun producten.

Wanneer je een nieuwe watchwinder wilt aankopen let dan op bovenstaande aspecten en bepaal wat jij belangrijk vindt. Vergelijk verschillende merken en modellen. Laat je goed informeren door een specialist en bepaal jouw budget. Op basis daarvan maak je zeker een goede keuze voor een uitstekende watchwinder die jouw automatische horloges goed en veilig opwindt en waarvan je jarenlang plezier zult hebben.