Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Blog

Uit welk land komen de beste watchwinders?

Geplaatst op 13 november 2019 om 13:12 uur

Watchwinders zijn er in vele soorten en maten en natuurlijk in verschillende prijsklassen. De diverse verschillende watchwinders komen uit landen als Duitsland, Zwitserland, Italië en de Verenigde Staten, maar ook uit China. Wat zijn nu de belangrijkste voor- en nadelen van de watchwinders uit deze verschillende landen en de merken afkomstig uit deze landen?

De verschillen in prijs, materiaal, design en kwaliteit lopen uiteen. Wat betreft de prijs komen de meest voordelige watchwinders op korte termijn uit China. Maar wanneer u gaat voor duurzaamheid en kwaliteit naast een goede en realistische prijs, is dit dan nog steeds de juiste keuze?

Zwitserland staat alom bekend als horlogeland pur sang. Daarmee zijn watchwinders natuurlijk onomstotelijk verbonden. Swiss made watchwinders van merken als Swiss Kubik, Bernard Favre en RDI bieden watchwinders van hoge kwaliteit. De aanschafprijs ligt hoger dan bij de watchwinders uit bijvoorbeeld China, maar met een Swiss made label is de duurzaamheid en kwaliteit gegarandeerd. De moderne technologie en unieke designs maken dat u met een watchwinder uit Zwitserland een exceptioneel stuk in handen heeft. Met de uitgebreide tests die de watchwinders moeten ondergaan en de hoge eisen die er volgens het ‘Swiss made’ predicaat aan worden gesteld, bent u verzekerd van een betrouwbare en duurzame watchwinder.

Chronovision is een hoogstaand watchwinder merk uit Duitsland. De Duitse kwaliteit is er één die net als de Zwitserse kwaliteit bekend staat als betrouwbaar en duurzaam. Ook de watchwinders uit Duitsland zijn in eerste instantie duurder dan de watchwinders uit China. Hier krijgt u echter wel de nodige duurzaamheid en garantie voor terug. De Chronovision watchwinders worden vervaardigd met materialen uit de regio Sauerland en worden veelal met de hand bewerkt. Elke watchwinder van Chronovision bestaat uit zeventig onderdelen en wordt in drieëntwintig stappen geassembleerd. Allemaal precisiewerk en ook hier komt veel controle en testen bij kijken. Chronovision mag met recht het ‘made in Germany’ label voeren dat enkel gebeurt wanneer een merk aan de Duitse norm voldoet. Daarnaast voorziet Chronovision in technische snufjes als een bluetooth verbinding en instelbaar aantal omwentelingen en draairichting is dan ook zeer functioneel.

Uit de Verenigde Staten komen de watchwinders van Orbita. Een merk dat hoge kwaliteit biedt en ook in aanschafprijs hoger ligt. De mensen achter Orbita hebben zich voordat zij begonnen met de productie van de hoogwaardige watchwinders zeer goed verdiept in de werking van het horloge. De bedrijfsfilosofie luidt: ‘het creëren van producten met een blijvende waarde en uitzonderlijk aandacht voor detail, evenals producten die mensen graag gebruiken.’ Innovatie en kwaliteit staat bij dit merk voorop. U krijgt dus zeker waar voor uw geld.

Ook de watchwinders afkomstig uit Italië van het merk Scatola del Tempo zijn van zeer hoge kwaliteit. De luxe uitstraling van de watchwinders, mede door het fraaie materiaalgebruik, is kenmerkend. Ook dit merk ligt in een hogere prijsklasse, maar gaat voor absolute klasse, stijl en kwaliteit. Ook hier zijn veel testen en ontwikkelingen aan vooraf gegaan.

Kort gezegd zijn de watchwinders uit Duitsland, Zwitserland, Italië en de Verenigde Staten beduidend duurder in aanschaf dan een watchwinder uit China. Maar dit vertaalt zich vaak terug in duurzaamheid, materiaalgebruik, garantie, de hand van een vakman en betrouwbaarheid. Daarnaast zult u bij de wat duurdere watchwinders designs kunnen ontdekken die niet alleen functioneel zijn, maar ook een unieke toevoeging aan uw interieur en verzameling. Wanneer u kiest voor een watchwinder uit China is een goed onderzoek heel belangrijk. Zijn de benodigde opties wel aanwezig (is naar beide kanten roteren bijvoorbeeld mogelijk?) en hoe zit het met de garantie?

In onze webshop vindt u watchwinder merken die allemaal aan onze hoge standaard voldoen. Wij werken al vele jaren samen met deze merken die zich hebben bewezen qua kwaliteit. Als officieel dealer bieden wij zekerheid, scherpe prijzen en snelle verzending vanuit voorraad.

Wat is een watchwinder en hoe werkt een watchwinder?

Geplaatst op 15 oktober 2019 om 13:22 uur

Een watchwinder is een apparaat dat automatische horloges voorziet van energie door ze langzaam rond te draaien. Als je een automatisch horloge niet draagt komt het na 32-42 uur stil te staan. Automatische horloges winden automatisch op door ze te dragen. Daarnaast kan je ze via de kroon opwinden en van energie voorzien. Een watchwinder simuleert het dragen van een horloge waardoor de veer in het automatische uurwerk gespannen blijft en het horloge blijft lopen. Je hoeft dan de tijd, datum en andere functies van het horloge niet opnieuw in te stellen.


Een watchwinder functioneert altijd in een programma. Na het enkele minuten roteren pauzeert de watchwinder een tijdje alvorens het roteren weer te starten. Deze cyclus herhaalt zich keer op keer. Door de pauze wordt het automatisch uurwerk in het horloge ontlast zoals ook bij het normale dragen van een horloge gebeurt. Immers, je bent zelf, en dus ook jouw horloge, niet continu in beweging. Door de simulatie van polsbeweging blijft het automatische horloge voorzien van energie en blijft het keurig lopen.

Heb ik een watchwinder nodig?

Een watchwinder biedt verschillende voordelen. Niet alleen blijven alle automatische horloges keurig op tijd lopen, ook zorgt het ervoor dat de kroon niet geopend hoeft te worden voor het steeds opnieuw instellen van de tijd, datum en/of andere functies. De kroon is één van de meest kwetsbare onderdelen van een horloge en door het gebruik van een watchwinder hoef je deze niet steeds te openen en sluiten. Dit voorkomt risico op schade aan het horloge.

Functionaliteit is de belangrijkste eigenschap van een watchwinder. De watchwinder zorgt ervoor dat alle horloges van energie voorzien zijn en dus direct te dragen zijn. Het bespaart tijd en moeite. Daarnaast zijn de hedendaagse watchwinders meer en meer prachtig vormgegeven waardoor ze echte eye catchers zijn geworden. Het oog wil ook wat en een watchwinder is een handig maar ook fraaie toevoeging aan een horlogecollectie.

Door de automatische horloges op te bergen in een watchwinder bied je ook veiligheid aan jouw horloges. De meeste watchwinders zijn afsluitbaar en worden daardoor minder snel blootgesteld aan stof, condens en bijvoorbeeld kinderhandjes. Daarnaast heb je de hele collectie op één plek waardoor je een goed overzicht hebt.

Is een watchwinder slecht voor automatische horloges?

Nee, een watchwinder is juist een handige en functionele accessoire voor een automatisch horloge. De watchwinder biedt vele voordelen en een goed exemplaar is uitermate veilig in gebruik. Een goede watchwinder heeft namelijk “overwind” protectie door gebruik te maken van rustmomenten tijdens het opwinden. Daarnaast heeft elk modern automatisch horloge ook een ingebouwd mechanisme om overwinden te voorkomen. Hierdoor zijn er twee mechanismen die een watchwinder uitermate veilig maken voor het opwinden van automatische horloges. Gezien de vele voordelen zoals hierboven beschreven heeft een watchwinder juist een positieve invloed.

Welke watchwinder heb ik nodig?

Wij hanteren de regel dat 90% van alle automatische horloges rechtsom (clockwise) wordt opgewonden op 900 TPD (toeren per dag). Dit heeft te maken met het door het horlogemerk gebruikte uurwerk in het horloge. Verschillende automatische uurwerken behoeven verschillende vereisten voor opwinding. Er zijn dus uitzonderingen, want er zijn ook automatische horloges die linksom op 600 TPD worden opgewonden. Of die rechtsom en linksom op 900 TPD worden opgewonden. Al onze watchwinders, ongeacht merk/model, bieden opwinding voor elk automatisch horloge. De meeste watchwinders in onze collectie bieden de mogelijkheid om elke individuele rotor in te stellen op basis van draairichting en TPD. Hierdoor kan je elk horloge individueel instellen, ongeacht merk of model.

Ook zijn er online verschillende databases beschikbaar waar je een automatische horloge kunt opzoeken en dan de gewenste instellingen ziet.

Waar koop ik de beste watchwinders?

Ons advies is om altijd te kopen bij een specialist. Wij hebben ruim 15 jaar ervaring op gebied van watchwinders zijn officieel dealer van meer dan 15 watchwinder merken zoals Swiss Kubik, Orbita en Benson. Als officieel dealer bieden wij de nieuwste collecties, beste merken en veel keus qua prijzen en materialen. Daarnaast bieden wij als officieel dealer zekerheid en duidelijke garantie. Immers, mocht er iets mis zijn met de watchwinder kunt u altijd bij ons terug komen voor hulp, advies, service en/of reparatie.

Welke watchwinder merken raden jullie aan?

Er zijn verschillende goede watchwinder merken beschikbaar. Wij adviseren om en merk te kopen dat goed staat aangeschreven, een ruime collectie heeft en betrouwbare techniek gebruikt. Vermijd Amazon, Ebay en Alibaba. Hier vind je veelal merkloze Chinese producten waarvan de elektronica en motoren van twijfelachtige kwaliteit zijn. Het geluidsniveau, stroomverbruik en de motoren zijn vaak aspecten die aanzienlijk slechter zijn dan bij gerenommeerde watchwinder merken. Veelal leidt goedkoop dan tot duurkoop. Vooral voor een fraaie collectie automatische horloges wil je toch een goede watchwinder? Denk aan merken als Benson, Swiss Kubik, Orbita, RDI, Paul Design, Boda Concept, Chronovision etc etc. 

Hoe koop je een goede watchwinder?

Geplaatst op 10 oktober 2019 om 08:59 uur

Elke horlogefan kent het probleem dat een automatisch horloge leeg loopt als het niet gedragen wordt. Vervolgens moet je de tijd en datum opnieuw instellen door de kroon uit te trekken. Dit proces kost tijd, is onhandig en kan ook een risico voor het horloge betekenen. Immers, de kroon is één van de meest fragiele onderdelen van een horloge.

Gelukkig is er een oplossing. Een watchwinder. Een watchwinder is een apparaat dat de automatische horloges langzaam rond draait zodat het automatische horloge energie verkrijgt en behoudt. Hierdoor staat het horloge altijd op tijd en heb je geen risico’s het horloge te beschadigen bij het openen van de kroon.

Er zijn allerlei watchwinders, in verschillende maten, stijlen en prijsklassen. Maar hoe koop je nou een goede watchwinder? Waarop moet je letten en wat moet je vooral niet kopen? Het antwoord is eenvoudig. Kies altijd een watchwinder die groot genoeg is voor jouw collectie automatische horloges en houd rekening met eventuele wisselingen in de collectie. Daarnaast is het belangrijk een watchwinder te kiezen die alle functionaliteiten biedt om jouw automatische horloges op te winden. Hierbij is belangrijk dat de watchwinder rechtsom en linksom kan draaien, want het ene horloge verkrijgt energie bij rechtsdraaiende beweging en het andere horloge bij linksom draaiende beweging. De meeste watchwinders hebben de mogelijkheid om op 900 of 1000 toeren per dag (TPD) te draaien hetgeen voldoende is voor 95% van alle automatische horloges. Er zijn ook watchwinders, bijvoorbeeld van het Nederlandse merk Benson, waarbij je de keuze hebt uit verschillende TPD. Bijvoorbeeld 600, 900, 1200, 1500 etc etc. Hierdoor ben je flexibel en kan je alle automatische horloges, ongeacht merk of model probleemloos opwinden. Een ander goed voorbeeld zijn de Heisse & Söhne en Paul Design watchwinders.

Benson Compact double watchwinder

Wat moet je dan niet kopen? Naar onze ervaring (15 jaar) zouden wij geen watchwinder die te koop is op Amazon, Alibaba etc etc aanraden. Dit zijn vaak “low-end” producten die veelal na enige tijd veel geluid gaan maken, kunnen doorbranden of zelfs helemaal kapot gaan. In dit geval is goedkoop duurkoop. Kies een watchwinder van een bekend merk. Je wilt zelf toch het beste voor jouw automatische horloges? En zeker geen risico lopen met jouw fraaie horloges?

In elke prijsklasse kan je een goede watchwinder kopen. De prijs is niet leidend. Wel zijn duurdere watchwinders, denk aan merken als Bernard Favre, Orbita of Swiss Kubik, vaak uitgerust met betere motoren, bieden ze meer functies en hebben vaak een lager geluidsniveau. Bij het Nederlandse merk Benson koop je al een uitstekende watchwinder voor één horloge voor 169,00 euro.

Weet je het niet zeker? Neem contact op en vraag advies. Wij staan voor u klaar.

Waar koop je de beste watchwinders?

Geplaatst op 13 september 2019 om 12:40 uur

Watchwinders vind je in allerlei stijlen, maten en prijsklasses. Er zijn vele verschillende merken met hun eigen design, materiaalgebruik en functionaliteit. De gemiddelde juwelier heeft geen watchwinders op voorraad en kan er te weinig over vertellen, laat staan een goed advies uitbrengen voor het opwinden van jouw automatische horloges. 

Als specialist op gebied van watchwinders hebben wij ruime ervaring. Niet alleen zijn wij officieel dealer van ongeveer 15 merken, we bezoeken ook alle vakbeurzen en de merken zelf. Onze reizen gaan regelmatig naar Duitsland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk,  Zwitserland en Azië. Hierdoor kunnen wij de beste merken in onze webshops aanbieden. Wij letten hierop op kwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit. 

Onze watchwinder merken, zoals Benson, Swiss Kubik, Bernard Favre en Chronovision, verschillen allemaal van elkaar. Niet alleen qua techniek, prijs en design maar ook in functionaliteit. De functionaliteit van een watchwinder is zeer belangrijk. Het is namelijk erg handig als elke rotor individueel instelbaar is qua draairichting en aantal omwentelingen per dag. Ook is het belangrijk dat het horloge goed in de watchwinder geplaatst kan worden en dat het veilig ronddraait. Dat een watchwinder een laag geluidsniveau heeft is vooral belangrijk wanneer je de watchwinder in de slaapkamer plaatst. 

In onze webshops vind je watchwinders in allerlei prijsklassen. De goedkoopste modellen beginnen al bij 89,00 euro. Voor echte luxe watchwinders ben je ook aan het goede adres. In onze collectie zijn merken als Bernard Favre, Orbita, Chronvision en RDI merken die in het hogere segment zitten. Tussen het goedkope en luxe segment zijn er diverse watchwinder merken die heel veel kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs bieden. Denk hierbij aan Boda Concept, Paul Design, Heisse & Söhne en Benson. 

Wij adviseren je graag over onze watchwinder merken en watchwinders in het algemeen. Op basis van jouw wensen en horlogecollectie kunnen wij je een aantal opties geven van watchwinders die het beste je passen. Als officieel dealer bieden wij zekerheid, garantie en een snelle levering. 

Wij verzenden verzekerd en aangetekend wereldwijd via DPD, PostNL en Fedex en je kunt betalen met iDeal, Creditcard, Paypal of gewone bankoverschrijving.