Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Watchwinder voor 4 horloges

Geplaatst op 27 juni 2020 om 10:52 uur

Een watchwinder gebruik je om automatische horloges van energie te voorzien. De horloges worden opgewonden doordat de watchwinder langzaam ronddraait. De veer in het uurwerk wordt gespannen en wanneer deze ontspant gaat het horloge “lopen”. Vooral wanneer je meerdere automatische horloges in je bezit hebt is het gebruik van een watchwinder aan te raden. Het is niet alleen makkelijk en handig maar ook beter voor jouw automatische horloges. Stilstand is immers achteruitgang. Wanneer jouw horloges te lang stil liggen en niet gedragen worden kan dit van negatieve invloed zijn op de uurwerken.

De watchwinder is de meest populaire accessoire voor automatische horloges. Horlogeliefhebbers hebben een watchwinder en gebruiken deze voor hun favoriete horloges die ze graag gereed hebben om te dragen, maar ook willen beschermen tegen de nadelen van stilstand.

In dit blog schrijven we over een watchwinder die geschikt is om 4 automatische horloges op te winden. Waar moet je op letten? Welke eigenschappen moet deze watchwinder hebben en welke merken/modellen zijn interessant om te bekijken?

Watchwinder voor 4 automatische horloges

Wanneer je een paar automatische horloges hebt die je graag afwisselend draagt en absoluut niet wilt laten stilstaan dan raden we het gebruik van een watchwinder zeker aan. Afhankelijk van hoeveel horloges je hebt kan je kiezen voor een watchwinder die geschikt is om 4 horloges op te winden. Het kiezen van de juiste grootte of capaciteit van de horlogewinder is een belangrijk onderdeel, je wilt immers geen watchwinder kiezen waarvan je diverse rotoren niet gebruikt of je juist te weinig plek hebt om horloges op te winden. Wij adviseren om altijd een watchwinder te kiezen die iets meer plek heeft dan jouw horlogecollectie groot is. Heb je bijvoorbeeld 2 automatische horloges, kies dan een watchwinder voor 3 of zelfs 4 horloges. Heb je 4 automatische horloges kies dan een horlogewinder voor 6 horloges. Uiteraard speelt jouw aankoopgedrag een grote rol. Heb je een aantal horloges en breid je de collectie niet uit, dan kan je precies de capaciteit kopen die je nodig hebt. Maar weet je van jezelf dat je weleens een nieuw horloge koopt houd dan rekening met een iets grotere capaciteit want dan heb je meer mogelijkheden en hoef je niet gauw weer een watchwinder met grotere capaciteit te kopen.

Ook handig is wanneer de watchwinder extra opbergruimte heeft. Dan kan je naast het opwinden van jouw favoriete horloges ook andere horloges of sieraden veilig opbergen op dezelfde plek. Dit is vooral handig wanneer je jouw horloges en sieraden bij elkaar wilt bewaren, en je geen tijd wilt verliezen als je jouw horloge en sieraden om wilt doen.

De extra opbergruimte is bijvoorbeeld erg handig voor quartz horloges die je toch niet hoeft op te winden in de watchwinder zelf. Let er altijd goed op dat de opbergruimte is voorzien van een zachte stof aan de binnenkant zodat jouw horloges en sieraden optimaal beschermd zijn. Je wilt immers niet dat jouw horloges en/of sieraden kleine krasjes krijgen. De extra opbergruimte kan vormgegeven zijn in een ingebouwde lade of een compartiment onder een deksel. Dit verschilt per watchwinder, evenals het aantal horloges en sieraden dat je kunt opbergen. Uiteraard hangt dit af van de grootte van de watchwinder zelf. In een grotere watchwinder is er vaak meer plek voor een grotere opbergruimte dan in een kleine watchwinder.

Gewenste functies en eigenschappen

Een watchwinder voor 4 automatische horloges moet aan een aantal criteria voldoen. Wij vinden het belangrijk dat je elk automatisch horloge, ongeacht merk of type, probleemloos kunt opwinden. Hierdoor maakt het niet uit of je een Breitling, IWC, Seiko, Tag Heuer of Rolex horloge hebt. De watchwinder moet deze horloges kunnen opwinden, ook ongeacht de grootte of het gewicht van de horloges. Een goede watchwinder voor 4 horloges heeft 2 belangrijke eigenschappen; instelbare draairichting en instelbare aantal omwentelingen per dag (TPD: turns per day).

Elk uurwerk binnenin een automatisch horloge heeft een bepaald aantal vereiste omwentelingen per dag (TPD) en verkrijgt energie wanneer het in een bepaalde richting rondgedraaid wordt. De draairichtingen zijn met de klok mee, tegen  de klok in of afwisselend. Bij een afwisselende draairichting wordt het horloge eerst met de klok mee en vervolgens tegen de klok in rondgedraaid. Het uurwerk binnenin het automatische horloge krijgt bij beide draairichtingen energie.

Wanneer je een watchwinder voor 4 horloges wilt kopen adviseren we je ook om te letten op het merk. Er zijn veel goede merken op de markt die uitstekende watchwinders produceren. Er zijn echter ook merken die slechte kwaliteit bieden doordat ze slechte motoren, matige materialen en goedkope werkkrachten gebruiken. Het resultaat is dat een dergelijke watchwinder horloges niet goed opwindt en op termijn mankementen gaat vertonen. Veel voorkomende problemen zijn defecte motoren, motoren die veel geluid gaan maken of zelfs dat de watchwinder zelf volledig stopt met werken. Als je de watchwinder dan moet verzenden naar de verkopende partij (wellicht gekocht via Ebay, Amazon of Aliexpress) dan ben je een vermogen aan verzendkosten kwijt. Hieronder bespreken we 4 watchwinders die geschikt zijn om 4 horloges op te winden van merken die uitstekende kwaliteit leveren.

Let verder goed op de bouwkwaliteit, de materialen en de afwerking van de horlogewinder. Deze aspecten bepalen voor een groot deel de kwaliteit. Een goede watchwinder voor 4 horloges is gemaakt van solide en hoogwaardige materialen zoals hout, edelstaal, glas of hoogwaardig kunststof. Bij de afwerking kan je denken aan de lak/verf, of de binnenkant voorzien is van een zachte stof ter bescherming van de horloges, goed zicht op de ronddraaiende horloges en het design zelf. Is aan deze aspecten aandacht besteed dan zit je meestal wel goed.

Niet geheel onbelangrijk is de bediening. Veel oudere watchwinder merken hebben nog altijd bediening via draaiknoppen of kleine drukknopjes. Dit is ouderwets en achterhaald. De meeste moderne watchwinder modellen hebben een LCD of touchscreen. Hiermee bedien je de watchwinder snel en eenvoudig. Daarnaast staat het ook veel leuker en mooier.

5 goede keuzes: Benson, Paul Design, Swiss Kubik, Boda Concept en Chronovision.

Een goede watchwinder is helaas niet goedkoop. De motoren, materialen, techniek en productie kosten nu eenmaal geld. Maar er zijn een paar watchwinder merken die een uitstekende prijs/kwaliteit bieden. We hebben van deze merken elk één watchwinder geselecteerd die naar onze mening een prima keuze is. Wij hebben deze watchwinders geselecteerd op de capaciteit van 4 horloges, kwaliteit, duurzaamheid en gebruikerscomfort. De prijzen lopen uiteen, maar we willen een indruk geven van verschillende merken en modellen.

-          Benson Black Series 4.16.CF watchwinder

Deze watchwinder van Benson heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt voor het opwinden van 4 automatische horloges. Deze watchwinder heeft een prachtig design, luxe uitstraling en alle mogelijkheden qua instellingen om elk horloge op te winden. Elke rotor is, net zoals bij onderstaande watchwinders, naar wens individueel instelbaar. Tevens kan je de ingebouwde LED verlichting aanzetten voor een prachtig effect. Het moderne touchscreen is gebruiksvriendelijk en reageert snel op alle instructies. Het leuke aan de Benson Black Series 4.16.CF watchwinder is de aantrekkelijke prijs.

-          Paul Design Gentlemen 4 watchwinder

De Paul Design Gentlemen 4 watchwinder is redelijk compact en stijlvol vormgegeven. De watchwinder kan je instellen door middel van het touchscreen maar ook via de afstandsbediening. De ingebouwde LED verlichting zorgt voor een perfect zicht op de ronddraaiende horloges. Wat een extra leuke bijzonderheid is, is het vingerprint systeem waarmee je de watchwinder eenvoudig opent door jouw vinger op de sensor te leggen.

-          Swiss Kubik 4 watchwinder

Het Zwitserse merk Swiss Kubik is erg bekend in de horlogewereld. Het merk is groot geworden door compacte designs te voorzien van Swiss made techniek. Door deze techniek kan de Swiss Kubik voor 4 horloges tot wel 3 jaar werken op één set AA batterijen. Dit is vrij uniek. De Swiss Kubik 4 watchwinder zelf is vrij sober vormgegeven maar wel gemaakt van hoogwaardige materialen. Er is keuze uit veel verschillende kleuren en materialen waardoor je de watchwinder kunt afstemmen op jouw interieur. Met een Swiss Kubik watchwinder koop je betrouwbare Zwitserse kwaliteit in een kubistisch design.

-          Boda Concept C4 watchwinder

Het merk Boda Concept is een relatief onbekende speler op de markt van watchwinders. Maar het merk is niet minder succesvol. Boda Concept produceert zeer aantrekkelijke watchwinders van prima kwaliteit die eigenlijk alle functies hebben voor het veilig opwinden van automatische horloges. Het design heeft een unieke en iets meer traditionele stijl. De watchwinders van dit merk zijn zeer betaalbaar en hebben Japanse motoren. De Boda Concept C4 watchwinder is derhalve een erg goede keus.

-          Chronovision Ambiance IV watchwinder

Dit is de meest luxe watchwinder uit het rijtje. De Chronovision Ambiance IV watchwinder heeft een prachtig design. De techniek en het uiterlijk zijn zeer modern. De Duitse motoren zijn duurzaam en vrijwel stil. Wanneer je een hoogwaardige watchwinder wilt voor jouw automatische horloges kan je prima terecht bij Chronovision. De watchwinders worden allemaal handgemaakt in Sauerland, Duitsland. Kwaliteit en duurzaamheid staan bovenaan bij dit prachtige merk.

Conclusie

Ben je op zoek naar een watchwinder voor 4 automatische horloges dan is er keus genoeg. Welke watchwinder je moet kopen is afhankelijk van jouw stijl, wensen en budget. Zorg er altijd voor dat je een watchwinder kiest die alle opwindopties heeft (draairichting en TPD instelbaar) en voorzien is van een moderne bediening voor optimaal gebruikscomfort. Belangrijk is dat de watchwinder aan de binnenkant mooi is afgewerkt met zachte stof zodat jouw horloges goed beschermd zijn. Heeft de watchwinder extra opbergruimte? Dat is zeer handig omdat je jouw andere horloges en sieraden nu eenvoudig en veilig kunt opbergen op dezelfde plek.

Wil je een watchwinder die een uitstekende prijs/kwaliteit biedt, dan zijn de Benson Black Series 4.16.CF en Paul Design Gentlemen 4 een zeer goede keus. Heb je een groter budget dan adviseren we je om de watchwinders van Swiss Kubik en Chronovision te bekijken. Deze beide merken produceren high end watchwinders die iets meer luxe bieden.

Ons advies is om niet te besparen op een goede watchwinder. Deze windt immers jouw kostbare horloges op en dat moet goed en veilig gebeuren.

Kijk eens op onze website voor de besproken merken. Uiteraard vind je nog veel meer andere merken en modellen. Wil je graag advies of heb je een specifieke vraag of opmerking over bovenstaand blog artikel? Stuur ons a.u.b. een e-mail of bel ons op. Wij helpen je graag verder.