Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Watchwinders voor 1 automatisch horloge

Geplaatst op 26 oktober 2020 om 11:35 uur

Als horlogeliefhebber herken je het probleem dat jouw automatische horloge weer stilstaat. Je hebt het enige tijd niet gedragen waardoor het nu niet meer loopt. Je moet nu de kroon opendraaien om de tijd en datum opnieuw in te stellen en vervolgens het horloge weer handmatig opwinden of schudden zodat het weer gaat lopen.

Een stilstaand automatisch horloge is onhandig maar absoluut te voorkomen door het horloge, wanneer je het niet draagt, in een watchwinder te plaatsen. De watchwinder roteert het horloge langzaam waardoor het automatische horloge energie verkrijgt. Hierdoor zal het horloge continu lopen en de juiste tijd aangeven. Je hoeft het niet meer handmatig op te winden en de tijd en datum opnieuw in te stellen. Wel zo handig als je jouw automatische horloge direct gereed wilt hebben om te dragen. Bijvoorbeeld elke ochtend als je naar je werk moet of wanneer je jouw favoriete automatische horloge wilt dragen als je naar een feestje gaat. Het gebruik van een watchwinder bespaart je niet alleen tijd maar ook het continu opnieuw instellen en opwinden van een stilstaand automatisch horloge.

Watchwinder voor 1 horloge

Als je één of twee automatische horloges hebt kan je het beste kiezen voor een watchwinder die geschikt is voor één of twee automatische horloges. Je hebt immers geen grotere watchwinder nodig. Een watchwinder voor 1 horloge is er in allerlei soorten en maten te koop. Er zijn veel verschillende merken die uitstekende watchwinders maken voor het opwinden van automatische horloges. Bijvoorbeeld de watchwinders van Benson en Paul Design. Het opwinden van een Breitling, IWC, Omega, Tag Heuer, Seiko of Davosa horloge is geen enkel probleem. De watchwinders zijn dermate ontwikkeld dat ze elk automatisch horloge probleemloos van energie voorzien, ongeacht merk of model van het horloge. Het principe is namelijk eenvoudig. Door de beweging van het horloge draait de rotor van het uurwerk waardoor een veer zich spant. Wanneer de veer ontspant drijft deze de wijzers aan en begint het horloge te lopen. Een watchwinder simuleert als het ware het dragen van een horloge.

Waaraan voldoet een goede watchwinder voor 1 horloge?

Als je nog nooit een watchwinder hebt gekocht of je wilt een watchwinder cadeau geven aan je partner, vriend of een familielid dan is de keuze voor een goede watchwinder nogal eens lastig. Er zijn namelijk zoveel merken en modellen. Daarnaast heb je allerlei verschillende soorten motoren die gebruikt worden in watchwinders en heb je ook nog eens grote verschillen in prijzen. Kortom, soms heb je gewoon even hulp nodig.

Bij de aankoop van een watchwinder moet je de volgende punten goed in de gaten houden. Het merk is van belang. Er zijn veel verschillende merken, maar er zijn grote verschillen in kwaliteit. Koop altijd een watchwinder van een goed merk dat zich heeft bewezen en een goede reputatie heeft. Je wilt een kostbaar automatisch horloge toch niet in een slechte watchwinder plaatsen? Dit kan leiden tot schade aan het horloge. Koop daarom nooit een watchwinder met een Chinese motor die veel worden aangeboden op Amazon, Ebay, Marktplaats of Aliexpress. Deze watchwinders bieden je namelijk niet de kwaliteit en afwerking voor een goede opwinding van automatische horloges. Vaak blijkt goedkoop uiteindelijk duurkoop te zijn.  De goedkope prijs lijkt aantrekkelijk maar wanneer de watchwinder snel kapot is of schade aan het horloge toebrengt volgt er teleurstelling.

Het tweede belangrijke punt is de functionaliteit van de watchwinder. Een watchwinder moet altijd rechtsom, linksom en afwisselend kunnen draaien om de meeste automatische horloges te kunnen opwinden. Daarnaast is een instelbaar aantal omwentelingen per dag (TPD: turns per day) een pré. Hiermee kan je namelijk de draairichting en de TPD zo instellen naar de exacte vereisten van het automatische horloge. Een horloge dat rechtsom op 1500 TPD opgewonden moet worden krijgt namelijk geen energie wanneer de watchwinder linksom op 600 TPD staat ingesteld. Een goede watchwinder voor 1 horloge kan je zelf naar wens instellen qua draairichting en TPD. Hierdoor ben je flexibel en kan je elk automatisch horloge, ongeacht merk of model, snel en veilig opwinden. Het maakt dan niet uit of je een Rolex, Oris of Patek horloge wilt opwinden.

Het laatste punt dat belangrijk is bij de aankoop van een watchwinder is de motor. De motor vormt het hart van de watchwinder. Watchwinders worden vaak uitgevoerd met Chinese, Japanse, Duitse en Zwitserse motoren. Kies niet voor een watchwinder met Chinese motoren. Deze motoren zijn kwalitatief niet goed en gaan snel stuk of maken veel geluid bij het opwinden. Japanse motoren in een watchwinder vormen een goede basis. Deze motoren worden door de meeste merken gebruikt en hebben als voordeel dat ze een uitstekende prijs/kwaliteit bieden. Watchwinder merken als Heisse & Söhne en Boda Concept maken gebruik van Japanse motoren. Wil je iets meer luxe dan kom je uit bij een Duitse of Zwitserse motor. Duitse en Zwitsere motoren zijn kwalitatief niet veel beter dan Japanse motoren maar hebben een net iets lager geluidsniveau waardoor ze net iets prettiger zijn in gebruik. Let echter wel op dat Duitse en Zwitserse motoren vaak wat duurder zijn waardoor de watchwinders die dit type motoren gebruiken ook duurder zijn. Goede voorbeelden van watchwinder merken die Duitse en Zwitserse motoren gebruiken zijn Chronovision en Swiss Kubik. Daarnaast maakt het Amerikaanse high end watchwinder merk Orbita ook gebruik van Zwitserse motoren.

Waar koop je een goede watchwinder voor 1 horloge?

Als je bovenstaande drie punten goed in het oog houdt kan je probleemloos een goede watchwinder kopen. Jouw keuze is dan afhankelijk van jouw smaak, het budget en eventuele andere functies die bepaalde merken bieden. Je kan dan denken aan LED verlichting, vingerprint technologie, batterijfunctie of een afstandsbediening.  Deze extra functionaliteit winden het automatische horloge niet beter op maar maken het gebruik van de watchwinder misschien net wat leuker en makkelijker.

Als je een watchwinder voor 1 horloge wilt kopen dan adviseren wij je om altijd naar een officieel dealer te gaan. Deze officieel dealer heeft een directe relatie met het merk en heeft de kennis en ervaring op het gebied van watchwinders. Hierdoor ben je verzekerd van een goed advies, origineel product, faire prijs en ook service in geval van een probleem of defect. Je hebt gewoon veel meer zekerheid. Je kan ook een goede juwelier benaderen. De betere juweliers hebben wel kennis met betrekking tot watchwinders, maar zeker niet allemaal omdat dit product toch vrij specifiek is. Vraag daarom altijd door over het merk, de motor en functies. Je merkt snel genoeg of ze echt kennis van zaken hebben of niet.

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met watchwinders en zijn officieel dealer van al onze merken, bijvoorbeeld van Bernard Favre, Orbita, Scatola del Tempo, Swiss Kubik, RDI en Heisse & Söhne.  In Nederland hebben we ook ons eigen servicepunt waar we watchwinders kunnen repareren en vrijwel alle onderdelen op voorraad hebben. Dit verzekert je van een snelle en professionele service.

Wil je meer weten over watchwinders voor 1 horloge? Bezoek onze webshop en bekijk de verschillende merken en modellen. Wij hebben elke watchwinder voorzien van duidelijke foto’s en specificaties. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan helpen wij je graag verder.