Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Dit moet je weten over watchwinders

Geplaatst op 9 juni 2021 om 10:05 uur

Automatische horloges hebben een grote aantrekkingskracht op horlogeliefhebbers. Iedereen kent de horloges van merken zoals Breitling, Omega, Rolex, Longines, Oris, Tag Heuer en andere bekende Zwitserse horlogemerken. Deze merken produceren high end horloges die voldoen aan de hoogste normen op gebied van techniek, esthetiek en materiaalgebruik. Goedkoop zijn automatische horloges van deze merken zeker niet, maar je krijgt er een hoop voor terug. Een automatisch uurwerk bestaat uit vele onderdelen die perfect op elkaar zijn afgesteld zodat het zonder batterij geheel zelfstandig kan functioneren. Deze techniek op zich is al heel bijzonder. Dan hebben we het nog niet eens over het design en prachtige materialen waarvan deze horloges zijn gemaakt. Er is echter ook een groot nadeel aan automatische horloges. Over dit nadeel en de oplossing voor dit nadeel schrijven we in dit artikel. We geven alvast weg dat de oplossing het gebruik van een watchwinder is.

Een horloge met een automatisch uurwerk verkrijgt energie door beweging van het horloge of handmatige opwinding via de kroon. Als een dergelijk horloge geen beweging krijgt of wordt opgewonden komt het stil te staan. Dit is natuurlijk onhandig want dan staan de tijd, datum en/of andere functies niet meer goed ingesteld. Daarnaast moet je het horloge weer eerst van energie voorzien voordat je het kan dragen.

Wellicht denk je nu dat jouw automatische horloge nooit stilstaat en dat dit artikel niet voor jouw bedoeld is. Echter wanneer je een automatisch horloge +- 30-48 uur niet draagt komt het al stil te staan. Laat staan als je meerdere automatische horloges hebt die je uiteraard niet tegelijkertijd draagt. De horloges die je niet draagt krijgen geen beweging en komen stil te staan. Stilstand betekent voor automatische horloges letterlijk achteruitgang. Dit kan je vergelijken met een auto die te lang heeft stil gestaan. De olie in het automatische uurwerk wordt bij stilstand niet meer goed verdeeld over alle beweegbare onderdelen van het uurwerk. Hierdoor kunnen de onderdelen minder soepel functioneren hetgeen kan leiden tot schade of inaccurate tijdsmeting.

Gelukkig kan je stilstand van automatische horloges voorkomen door een watchwinder te gebruiken. Een watchwinder is de meest ideale accessoire voor automatische horloges. Het apparaat draait of schudt horloges zachtjes waardoor ze als het ware polsbeweging simuleren. Hierdoor blijft energie in het horloge behouden en blijft het horloge goed lopen. In deze horlogeaccessoire komt een automatisch horloge niet tot stilstand. Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een watchwinder voor automatische horloges is dat ze altijd gereed zijn om te dragen. Je neemt het horloge eruit en doet hem om je pols. Je hoeft niet meer de tijd, datum of andere functies goed te zetten of het uurwerk handmatig te voorzien van energie. Je bent gelijk gereed om het horloge te dragen met de juiste instellingen. Een watchwinder is dus niet alleen goed voor het onderhoud en behoud van een automatisch horloge, het is ook een fantastische accessoire die enorm handig is.

Maar welke watchwinder kan je het beste kopen voor jouw automatische horloges? Er zijn redelijk veel verschillende merken met hun eigen voor- en nadelen. In het algemeen moet een goede watchwinder aan diverse voorwaarden voldoen. Als eerste is de kwaliteit van de motoren van groot belang. De motoren draaien de horloges immers rond. Een goede motor onderscheidt zich door duurzaamheid, een soepele rotatie en laag geluidsniveau. Motoren die aan deze eigenschappen voldoen komen uit landen als Japan, Duitsland en Zwitserland. Voorbeelden van merken die Japanse motoren gebruiken zijn Benson, Paul Design, Boda Concept en Heisse & Söhne. Een merk dat Duitse motoren gebruikt is Chronovision. Uit Zwitserland komen merken als Swiss Kubik, RDI en Bernard Favre die enkel Zwitserse motoren gebruiken. Het Nederlandse merk Benson gebruik ook Zwitserse motoren voor haar Swiss Series watchwinders. In Amerika is Orbita gevestigd dat ook Zwitserse motoren gebruikt. Het verschil tussen de Japanse, Duitse en Zwitserse motoren zit met name in het geluidsniveau. De Zwitserse motoren zijn vrijwel stil terwijl de Japanse en Duitse motoren een iets hoger geluidsniveau hebben, echter is dat verschil zeer beperkt.

Naast de kwaliteit van de motoren is de functionaliteit erg belangrijk. Omdat elk automatisch horloge, afhankelijk van het automatische uurwerk binnenin het horloge, op een andere wijze wordt opgewonden is het belangrijk dat de watchwinder alle draairichtingen en instelbare omwentelingen per dag heeft. De draairichtingen zijn rechtsom, linksom en afwisselend. De omwentelingen worden weergegeven in TPD; turns per day. Deze lopen vanaf 600 t/m 2100. Het ene automatische horloge wordt rechtsom op 600 TPD opgewonden, het andere linksom op 900 TPD. Daarom is het belangrijk dat je de watchwinder per horloge kunt instellen. Hierdoor ben je flexibel en kan je verschillende automatische horloges tegelijkertijd in dezelfde watchwinder opwinden. Een goed exemplaar windt dus elk horloge op, ongeacht horlogemerk of model.

De functionaliteit komt ook tot uiting in andere onderdelen. Je kan denken aan een deurtje waarmee je de horloges veilig kan laten ronddraaien, LED verlichting voor een optimale zichtbaarheid, vingerprint systeem zodat je de deur met jouw vingerprint kan openen en sluiten, slaapmodus, power winding en een afstandsbediening. Al deze functies zijn niet noodzakelijk maar geven het gebruik van een watchwinder een extra dimensie. Het biedt de gebruiker meer luxe en meer gemak. Extra functionaliteiten leiden uiteraard ook tot een hogere prijs.

Naast de motoren en functionaliteit is ook het materiaal waarvan de watchwinder is gemaakt belangrijk. Ze worden gemaakt van kunststof, hout of aluminium. Deze materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Kunststof is relatief goedkoop maar heeft een hoger geluidsniveau omdat het geluid van de motor niet geabsorbeerd wordt. Hout is een perfect materiaal voor watchwinders omdat het er hoogwaardige uitziet en geluid absorbeert. Aluminium is sterk, onderhoudsvrij en heeft een moderne uitstraling. Wanneer je een watchwinder wilt kopen kijk dan altijd naar de materialen en afwerking. Dit is een goede indicatie m.b.t. de kwaliteit die het merk biedt.

Soms wordt gesteld dat het gebruik van een watchwinder slecht is voor automatische horloges. Door de constante beweging zou het leiden tot slijtage. Dit moeten we even uit de wereld helpen, want het gebruik is zeker niet slecht voor automatische horloges, het is juist goed en aan te raden. Ten eerste worden de horloges niet continu rondgedraaid. Een goede watchwinder werkt met een programma waarbij het ronddraaien afgewisseld wordt met pauzes. Tijdens de pauze ontspant de veer in het automatische uurwerk. Daarnaast draaien de rotoren in een zeer rustig tempo rond (+- 5-10 omwentelingen per minuut). Zoals we al eerder hebben opgemerkt leidt stilstand juist tot problemen. Een gecontroleerde en gelijkmatige beweging met voldoende rustpauzes tussen de opwindcycli door is een uitstekende en volledig veilig manier om automatische horloges van energie te voorzien.

Wat je zeker nog moet weten over een watchwinder is dat je deze het beste bij een specialist kan kopen. Je wilt immers een goed merk en model voor jouw automatische horloges zodat deze professioneel en veilig van energie worden voorzien. Een specialist in watchwinders heeft ervaring, kennis en verschillende merken in zijn collectie zodat je keuze hebt. Daarnaast kan hij je voorzien van advies en een merk en model aanbevelen die het beste bij jouw automatische horloges past. Want de keuze van een goede watchwinder is afhankelijk van jouw voorkeuren, de hoeveelheid horloges die je wilt opwinden en het budget dat je ter beschikking hebt. Wil jij een eenvoudig model dat er puur op gericht is om jouw horloge van energie te voorzien of wil je juist een luxe model met veel functies en luxe? Wil je een exemplaar die op netstroom functioneert of wil je de watchwinder in een kluis plaatsen en is een batterijfunctie noodzakelijk? Zoek je een model dat fluisterstil moet zijn omdat deze naast jouw bed staat, of is het geluidsniveau minder van belang omdat de watchwinder ergens op kantoor, in de woonkamer of in de hobbyruimte staat? Dit zijn aspecten waarmee een specialist kan helpen.

Het kiezen van een watchwinder voor jouw automatische horloges is niet moeilijk, maar je moet wel bovenstaande aspecten in ogenschouw nemen om de beste keuze te maken. Kom je er niet uit? Raadpleeg dan een specialist zodat je voorzien wordt van goed advies zodat je veel plezier hebt van deze gave horlogeaccessoire. Een specialist is vrijwel altijd ook officieel dealer van diverse merken. Hierdoor heb je ook alle zekerheid dat je een goed product koopt dat voorzien is van garantie.

Als laatste advies m.b.t. wat je moet weten over watchwinders is dat goedkoop leidt tot duurkoop. Een goedkoop exemplaar heeft niet de kwaliteit en duurzaamheid die je graag wilt voor het opwinden van automatische horloges. De motor, functionaliteit, materialen en afwerking zijn van mindere kwaliteit. Dergelijke watchwinders worden vaak aangeboden op Amazon, Ebay, Bol.com en Aliexpress. Ons advies is om te kiezen voor een bekend merk dat investeert in haar kwaliteit, innovatie en techniek.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je hulp nodig bij het kiezen van een goede watchwinder voor het opwinden van jouw automatische horloges? Neem dan contact op met ons, wij helpen je graag verder. Wij hebben ruim 16 jaar ervaring op gebied van watchwinders en zijn officieel dealer van diverse bekende merken. Daarnaast weten wij precies bij welke watchwinder bij welk horlogemerk en type past. Lees onze nieuws- en blogartikelen als je meer wilt weten over deze handige horlogeaccessoire.


01-06-2021 Watchwinder sale