Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Waarom heb ik een watchwinder nodig?

Geplaatst op 7 juli 2021 om 07:51 uur

Als je meerdere automatische horloges hebt weet je dat als je ze niet draagt ze stil komen te staan. Je moet dan de tijd, datum en andere functies opnieuw instellen. Vervolgens moet je het horloge zachtjes schudden of handmatig opwinden om er weer energie in te krijgen. Stilstand van een automatisch horloge is niet alleen onhandig, het kan ook vervelende consequenties hebben voor het horloge. Vooral wanneer het horloge te lang heeft stil gestaan. De meeste mensen leggen hun automatische horloge namelijk op één kant, waardoor de olie in het uurwerk die de onderdelen soepel laat werken, naar één kant vloeit. Je wilt natuurlijk dat de olie het gehele uurwerk soepel houdt. Kortom, stilstand is bij horloges net zoals bij auto’s niet aan te raden. Je kan een automatisch horloge beter in beweging houden zodat de instellingen correct blijven staan, de olie mooi verdeelt wordt over het uurwerk en je het automatische horloge altijd direct kan dragen wanneer jij dit wilt.

Een automatisch horloge hoeft echter helemaal niet stil te staan. De meeste horlogeliefhebbers die één of meerdere automatische horloges hebben gebruiken een watchwinder. Maar wat is een watchwinder? En waarom heb ik een watchwinder nodig?

Een watchwinder is een horlogeaccessoire die ervoor zorgt dat automatische horloges in beweging blijven en daardoor hun energie behouden. Hierdoor blijft het automatische horloge lopen en blijven de instellingen, zoals tijd en datum, correct ingesteld. Daarnaast kan je door de watchwinder jouw favoriete horloge direct om jouw pols dragen wanneer jij dat wilt. Je bent gelijk klaar voor de dag!

Eigenlijk hebben we de vraag waarom je een watchwinder nodig hebt al beantwoordt. Je gebruikt deze horlogeaccessoire om jouw automatische horloges op tijd te laten lopen, zonder dat je ze hoeft te dragen of handmatig hoeft op te winden. Dit is een groot voordeel voor het behoud en onderhoud maar zeker ook gemakkelijk. Het bespaart veel tijd en moeite. Immers, de automatische horloges zijn altijd gereed om direct te dragen.

Heb je persé een watchwinder nodig wanneer je één automatisch horloge hebt? Nee, dat niet. Wanneer jij één horloge hebt en die altijd draagt en er geen moeite mee hebt dat deze zo nu en dan stilstaat dan heb je niet persé een watchwinder nodig. Maar zoals hierboven beschreven biedt het gebruik van een watchwinder wel veel voordelen. Vooral wanneer je meerdere automatische horloges hebt, want je kan ze toch niet allemaal tegelijkertijd dragen. De horloges die dan stilliggen kan je het beste bewaren in deze horlogeaccessoire. Ze worden niet alleen voorzien van energie in de watchwinder, je bewaart ze ook netjes waardoor ze veilig zijn voor andere invloeden zoals stof, condens en kinderhandjes. Bijvoorbeeld een watchwinder voor 6 horloges is dan zeer handig. 

Een watchwinder is natuurlijk ook gewoon een leuke aanblik. De langzaam ronddraaiende horloges in een fraaie kast bijeen. Er komen steeds meer modellen op de markt die het opwinden van horloges combineren met fantastische designs, materialen en kleuren. Hierdoor kan je precies die watchwinder kiezen die het beste bij jouw horloges en interieur past. Ook de techniek maakt grote sprongen, want in een goede watchwinder heb je de beschikking over LED verlichting en extra opbergmogelijkheid voor bijvoorbeeld andere horloges, sieraden of documenten.

Ons advies is om wanneer je fraaie automatische horloges hebt, van bijvoorbeeld Breitling, Tag Heuer, Oris, Panerai, Omega of Rolex, te kiezen voor een watchwinder. Deze watchwinder gaat je veel plezier bieden qua behoud, onderhoud en gemak. Laat je wel goed informeren over welke watchwinder het beste past bij jouw horloges. Er zijn grote verschillen tussen merken en modellen. Je zal zien dat de capaciteit, type motor en het betreffende merk grote impact hebben op de prijs. Bespaar echter niet op deze horlogeaccessoire. Op de lange termijn verdient een watchwinder zichzelf zeker terug, want je bespaart op onderhoud van de automatische horloges.

Waarom heb ik een watchwinder nodig? Het antwoord is simpel, voor het behoud en onderhoud van jouw automatische horloges, en voor het gemak!