Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Watchwinder, de accessoire voor automatische horloges

Geplaatst op 6 juni 2022 om 14:50 uur

Als horlogeliefhebber weet je dat wanneer je een automatisch horloge hebt deze stil komt te staan als je het horloge niet draagt. Een automatisch horloge heeft energie nodig in de vorm van beweging (door het dragen van het horloge) of handmatige opwinding (door middel van draaiing aan de kroon). Wanneer een horloge niet gedragen wordt komt het na 24-48u stil te staan. De tijd, datum en andere instellingen staan niet meer goed. Als je het horloge vervolgens wilt dragen moet je eerst zorgen dat het horloge energie verkrijgt en de tijd en datum weer goed worden ingesteld. Dit is niet alleen onhandig en tijdrovend, het is ook niet zo goed voor de techniek van het automatische horloge. Om de tijd en datum opnieuw in te stellen moet je de kroon openen. De kroon is echter één van de meest kwetsbare onderdelen van een horloge. Het is met een zeer dunne pin verbonden met het uurwerk. Een defect aan de kroon ontstaat dan ook zeer gemakkelijk. Dit wil je als liefhebber van automatische horloges natuurlijk voorkomen.

Een watchwinder simuleert polsbeweging. In de watchwinder draait het automatische horloge rond waardoor het energie verkrijgt. Door deze beweging blijft het horloge lopen en blijven de instellingen goed staan. Hierdoor kan je het horloge direct dragen wanneer jij dat wilt. Vooral wanneer je meerdere automatische horloges hebt is het gebruik van een watchwinder zeer handig, want je draagt immers maar één horloge. De andere horloges liggen stil en verliezen hun energie. Als horlogeliefhebber wil je misschien wel elke dag wisselen van horloge dat je draagt. Het bespaart je dan veel tijd en gedoe wanneer je een watchwinder gebruikt.

Er zijn allerlei soorten watchwinders. De meeste modellen werken hetzelfde. De verschillen zit met name in de capaciteit, het design, de motoren en functionaliteit. Er zijn watchwinders voor het opwinden van één automatisch horloge, maar ook voor twee, drie, vier, zes, acht, twaalf of zelfs zestien automatische horloges. Ook uitzonderingen voor 20 of 24 automatische horloges zijn verkrijgbaar, die zijn voor de echte horlogeverzamelaar. Je moet dus voor aankoop goed bepalen hoeveel automatische horloges je hebt en welke daarvan je wilt opwinden in een watchwinder.

Het design oftewel het ontwerp is ook van belang. Een watchwinder is immers een accessoire die je ergens moet neerzetten. De meest voorkomende plekken zijn de slaapkamer, woonkamer en het kantoor. Je moet dus ook bepalen welk design je aantrekkelijk vindt en goed past bij jouw interieur. Uiteraard moet je ook plaats hebben voor een watchwinder, vooral als deze een grotere capaciteit heeft en daardoor groter is qua formaat. De meeste modellen zijn leverbaar in verschillende kleuren. Hierdoor kan je precies die kleur kiezen die jou aanspreekt en past binnen jouw interieur. Of een model kiezen dat past bij de kleur (wijzerplaat) van jouw automatische horloges.

Het type motor speelt een grote rol qua duurzaamheid en prijs van een watchwinder. De motor vormt het hart van deze horlogeaccessoire en is zeer belangrijk. De motor draait immers het horloge rond. Belangrijk is het dat deze rotatie soepel en met een laag geluidsniveau plaatsvindt. Als de kwaliteit van de motor hoger is zal deze rotatie zeer soepel zijn en het geluidsniveau heel laag. Een goede watchwinder kan je dus herkennen aan deze eigenschappen, vooral op de langere termijn onderscheidt een kwalitatieve watchwinder zich van een exemplaar dat niet zo goed is. Een goede watchwinder heeft echter ook een prijs. Denk bijvoorbeeld aan de Bernard Favre en Swiss Kubik modellen uit Zwitserland. Maar er zijn ook merken die zeer goede modellen produceren waarvan je jarenlang plezier zult hebben. Een goed voorbeeld is Benson. Dit Nederlandse merk is sinds 2016 één van de grotere spelers op het gebied van deze horlogeaccessoire en produceert hoogwaardige horlogeaccessoires voor zeer aantrekkelijke prijzen.

Benson Compact 2.18.Black Leather watchwinder

Als laatste element benoemen we de functionaliteit. De meeste watchwinders zijn geschikt om elk automatisch horloge op te winden. Echter niet alle modellen bieden een uitgebreide functionaliteit zodat je elk automatisch horloge individueel kunt instellen naar haar behoeften om energie te verkrijgen. Dit onderscheidt een goede watchwinder van de rest. Als horlogeliefhebber heb je waarschijnlijk horloges van verschillende merken. Daardoor verschillen de behoeften van de automatische horloges op gebied van draairichting en TPD (turns per day) om goed energie te verkrijgen. Wij adviseren om een watchwinder te kiezen waarbij je elk automatisch horloge individueel kan instellen qua draairichting en TPD. Hierdoor kan je probleemloos elk merk of type automatisch horloge opwinden.

Qua functionaliteit kan je ook denken aan leuke extra’s zoals LED verlichting, extra opbergruimte of een deur waarmee de watchwinder af te sluiten is. Deze functionaliteiten zijn niet primair gericht op het opwinden van automatische horloges, maar zijn wel zeer handig en fijn om te hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan flexibele horlogehouders zodat jouw horloges goed in de watchwinder geplaatst kunnen worden, of aan de mogelijkheid om de watchwinder op batterijen te laten werken. Dit is vooral handig als je deze horlogeaccessoire graag in een kluis plaatst. Dan zijn de automatische horloges veilig en worden ze tegelijkertijd keurig voorzien van energie.

Heb je één of meerdere automatische horloges? Dan is het gebruik van een watchwinder eigenlijk altijd aan te raden. De voordelen van deze horlogeaccessoire zijn talrijk. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend leuk om jouw automatische horloges in een prachtige kast te zien ronddraaien. Het oog wilt immers ook wat.

Wij mogen ons wel specialist noemen op het gebied van watchwinders. Met meer dan 16 jaar ervaring en als officieel dealer van meer dan 12 merken kennen wij deze horlogeaccessoires van binnen en van buiten. Onze merken hebben we geselecteerd op kwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit. In onze webshop vind je diverse merken in verschillende prijsklassen. In onze webshop koop je snel en veilig met jouw creditcard, iDeal, Paypal of gewone bankoverschrijving. Wij verzenden met Fedex, DPD en PostNL. De meeste watchwinders hebben wij op voorraad en direct leverbaar. In elk ander geval kunnen wij snel leveren door onze directe contacten met merken en leveranciers.

Heb jij een vraag over dit artikel of over een specifieke watchwinder? Wij helpen je graag verder met duidelijk advies.