Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Watchwinder voor automatische horloges

Geplaatst op 10 april 2021 om 12:42 uur

Automatische horloges zijn wellicht de meest interessante horloges vanwege hun techniek, uitstraling en de bekende horlogemerken die ze produceren. Bekende merken die bekend staan om hun fraaie automatische horloges zijn IWC, Rolex, Breitling, Oris, Tag Heuer en nog veel meer. Een automatisch horloge heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op de liefhebber van horloges. De automatische techniek is natuurlijk zeer bijzonder en stoelt op jarenlange historie. Een automatisch horloge heeft charme zullen veel horlogeliefhebbers en verzamelaars zeggen. Dat zijn we met ze eens. Het is ontzettend leuk om een dergelijk horloge te hebben en de techniek te bewonderen, bijvoorbeeld door het uurwerk te bekijken als het horloge een glazen achterkant heeft.

Ondanks alle charme en prachtige horlogemerken hebben automatische horloges ook één groot nadeel ten opzichte van quartz horloges. Namelijk, als ze niet gedragen worden komen ze stil te staan. Het horloge heeft geen energiebron anders dan beweging door het horloge te dragen of handmatig op te winden via de kroon. Wat moet je doen als een automatisch horloge stilstaat? Wanneer het automatische horloge stil komt te staan zijn de tijd, datum en andere functies niet meer goed ingesteld. Je zal het horloge opnieuw moeten instellen alvorens je het moet opwinden of schudden voordat het weer begint te lopen. Dit is dus niet echt praktisch.

Watchwinder voor het opwinden van automatische horloges

Gelukkig is er een goede oplossing voor dit probleem: het gebruik van een watchwinder. Een watchwinder is een apparaat waarin je één of meerdere automatische horloges plaatst die vervolgens gaat ronddraaien waardoor de automatische horloges energie verkrijgen. Hierdoor blijven de automatische horloges lopen en blijven de tijd, datum en andere functies accuraat. De automatische horloges komen dus niet meer onnodig stil te staan. Als je een horloge wilt dragen haal je het simpelweg uit de watchwinder waarna je het direct kan dragen.

Het gebruik van een watchwinder voor het opwinden van automatische horloges is echter niet alleen handig en gemakkelijk. Het is ook zeker aan te raden voor het behoud van automatische horloges. Immers, bij een stilstaand automatisch horloge wordt de olie die de onderdelen van het uurwerk soepel houdt niet meer goed verdeeld. Als je het automatische horloge dan weer wilt opwinden of dragen kunnen bepaalde onderdelen minder soepel functioneren dan normaal. Ook op gebied van automatische horloges is stilstand achteruitgang. Je kan het vergelijken met een auto die te weinig gereden wordt. Wij adviseren dan ook om een watchwinder te gebruiken wanneer je één of meerdere automatische horloges hebt die regelmatig stilstaan.

Het gebruik van een watchwinder is handig en veilig

Een goede watchwinder is volledig veilig voor het opwinden van automatische horloges. De watchwinder simuleert als het ware de polsbeweging. De rotoren van deze horlogeaccessoire draaien in een rustig tempo rond. Daarnaast draait een watchwinder niet continu rond, het draait en pauzeert om vervolgens het ronddraaien weer te hervatten. Het is een programma van draaien en rust waardoor je normale polsbeweging nabootst. Wanneer je een automatisch horloge draagt ben je ook niet altijd in beweging. Door dit programma van draaien en rust krijgt het automatische horloge energie en daarna ook rust zodat de veer van het uurwerk zich kan ontspannen en niet continu gespannen is. Naast deze beveiliging tegen overwinding is elk modern automatisch uurwerk ook voorzien van een overwind protectie waardoor de veer binnenin het uurwerk nooit continu wordt gespannen. Hierdoor kan je veilig een watchwinder gebruik voor het opwinden van jouw automatische horloges.

Welke watchwinder is het beste?

Er zijn allerlei verschillende watchwinder merken en modellen. Welke watchwinder kan je het beste kiezen? Dit hangt helemaal af van jouw horlogecollectie, budget en wensen op gebied van functies en design. In onze collectie watchwinders hebben we geprobeerd een zo’n goed mogelijke mix van merken en modellen aan te bieden zodat je altijd een geschikte watchwinder kan vinden.

Om je een beetje beter op weg te helpen hebben we een paar tips om te bepalen welke watchwinder het beste past bij jouw automatische horloges. Wanneer je een watchwinder wilt kopen kan je het beste eerst bepalen hoeveel horloges je wilt opwinden in een watchwinder. Heb je bijvoorbeeld één of twee automatische horloges dan kan je het beste een kleiner model kopen dat geschikt is voor het opwinden van één a twee horloges. Het heeft geen zin om een model te kopen dat bijvoorbeeld geschikt is voor 4 of 6 horloges. Heb je wel meerdere automatische horloges en verwacht je dat je regelmatig jouw collectie zult uitbreiden? Koop dan een watchwinder met een grotere capaciteit en zorg ervoor dat de capaciteit iets groter is dan de collectie die je nu hebt. Dan heb je altijd genoeg capaciteit in jouw watchwinder wanneer je een nieuw automatisch horloge aankoopt. Het is namelijk zonde als je te weinig plek hebt in de watchwinder en je een nieuwe watchwinder moet aanschaffen om alle automatische horloges van energie te voorzien.

Naast de geschikte capaciteit is het type motor dat in de watchwinder gebruikt wordt. Laat Chinese motoren links liggen en kies altijd voor een model met goede kwaliteit motoren. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor Japanse, Duitse of Zwitserse motoren. De motor vormt de basis van elke watchwinder en is daardoor één van de belangrijkste onderdelen. Japanse motoren hebben de beste prijs/kwaliteit verhouding. Het Nederlandse merk Benson watchwinders is een goed voorbeeld van een goed watchwinder merk dat Japanse motoren gebruikt in haar watchwinders. Duitse en Zwitserse motoren zijn aanzienlijk duurder maar bieden bijvoorbeeld een lager geluidsniveau. Wanneer je jouw horloges wilt opwinden in de slaapkamer zijn motoren met een laag geluidsniveau natuurlijk erg handig. Bernard Favre en Swiss Kubik zijn merken die Zwitserse motoren gebruiken en Chronovision gebruikt Duitse motoren. Je ziet dat deze merken hoger geprijsd zijn dan andere merken.

Naast de capaciteit en het type motoren is de functionaliteit belangrijk. Automatische horloges van verschillende merken hebben verschillende type uurwerken. Elk type uurwerk wordt op een andere wijze opgewonden. Dit heeft te maken met de draairichting en het aantal omwentelingen per dag (TPD: turns per day). Er zijn bijvoorbeeld uurwerken die rechtsom op 600 TPD worden opgewonden en andere uurwerken die linksom op 900 TPD worden opgewonden. Dit verschilt per automatisch horloge. Daarom is het belangrijk dat de watchwinder die je uitkiest zowel rechtsom als linksom kan draaien en instelbaar is qua aantal omwentelingen per dag. Hierdoor kan je elke rotor (winder waarop één horloge geplaatst wordt) individueel instellen naar de behoeften van het automatische horloge. Als je meerdere automatische horloges in een watchwinder wilt opwinden kan je elk horloge dus een andere richting op laten draaien en ook een ander aantal omwentelingen per dag laten maken. Een watchwinder die over deze functies beschikt is dus geschikt voor het opwinden van elk automatisch horloge, ongeacht merk of model. Een watchwinder die slechts naar één richting draait op een gefixeerd aantal omwentelingen per dag biedt deze flexibiliteit niet en kan je beter niet kiezen als accessoire voor het opwinden van jouw horloges.

Als je je dan toch goed verdiept hebt in een goede watchwinder dan is het ook wel leuk om een mooi model te kiezen dat jou qua design en kleur aanspreekt. Het is immers ook een plek waar je jouw horloges bij elkaar opbergt. Gelukkig is er qua design en kleur veel te kiezen. Elk merk heeft zijn eigen design, uitstraling en kleurgebruik. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een meer traditionele watchwinder van Orbita of juist een hele moderne van Chronovision. Ook zijn er veel merken die er qua design tussenin zitten. Je kan denken aan de watchwinders van Paul Design en Benson. Het design en de exacte kleur zijn natuurlijk afhankelijk van jouw smaak en voorkeuren. Maar ook de prijs wordt regelmatig bepaald door het design, de materialen en de exacte kleur. Kies je voor een zeer luxe watchwinder dan zal de prijs hoger liggen dan voor een vrij standaard model dat vooral functioneel is vormgegeven.

Wat kost een watchwinder?

Zoals aangegeven zijn er allerlei merken en type watchwinders. De prijzen verschillen dan ook nogal. De prijs is afhankelijk van diverse factoren zoals merk, type motor, design, capaciteit en materiaalgebruik. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Het type motor speelt een grote rol bij de prijs. Japanse motoren zijn erg goed en duurzaam maar wil je fluisterstille motoren dan kom je uit bij watchwinders met Duitse en Zwitserse motoren. Deze kosten echter ook meer. Over het algemeen heb je zeker voldoende aan een model met Japanse motoren en dat heeft als voordeel dat de prijs relatief laag blijft. Wij hanteren de stelregel dat je al een goede watchwinder voor één automatisch horloge met diverse functies (instelbare draairichting en TPD) koopt vanaf 169,00 euro (incl. BTW). Een goede watchwinder voor het opwinden van twee horloges is al verkrijgbaar vanaf 249,00 euro (incl. BTW). Wil je een watchwinder met speciaal design, grote capaciteit of allerlei speciale functies (bijvoorbeeld batterij functie, power winding, sleep mode en vingerprint slot) dan gaat de prijs al snel omhoog.

Ben je op zoek naar een watchwinder met uitstekende prijs/kwaliteit verhouding dan adviseren wij merken zoals Benson, Paul Design en Heisse & Söhne. Wil je een watchwinder die tot wel drie jaar op batterijen kan functioneren? Dan kom je uit bij Swiss Kubik watchwinders. Speelt budget geen rol en wil je het allerbeste voor jouw automatische horloges bekijk dan eens de Orbita watchwinders die geproduceerd worden in de VS. Als je echt een originele watchwinder wilt die op een bijzondere wijze horloges opwindt dan is het Zwitserse merk Bernard Favre een aanrader. Deze modellen draaien om hun eigen as als een planeet.

Welke watchwinder het beste is hangt af van jouw horlogecollectie, smaak en budget. Op onze website vind je diverse merken met verschillende designs en in verschillende prijsklassen.

Waar kan je een goede watchwinder kopen?

Automatische horloges zijn vaak niet goedkoop. Wanneer je meerdere automatische horloges hebt weet je zelf wel wat de waarde ongeveer is. Het is dus van belang dat je ook een goede watchwinder koopt om jouw kostbare en bijzondere horloges op te winden. Een watchwinder is niet persé duur, maar kost uiteraard wel een behoorlijk bedrag. Daarom is de aankoop ook niet zomaar een aankoop. Je wilt een goed merk en model kiezen waarvan je jarenlang plezier hebt en die jouw automatische horloges goed en veilig voorziet van energie. Je wilt kwaliteit en zekerheid. Maar je wilt zeker niet teveel betalen. Ons advies is dan ook om een watchwinder altijd bij een specialist te kopen. Een specialist op gebied van watchwinders heeft ervaring, is officieel dealer van goede merken en kan je met raad en daad bijstaan.

Ook heeft het de voorkeur om een watchwinder bij een officieel dealer van het betreffende watchwinder merk te kopen. Dan ben je verzekerd van een origineel exemplaar en duidelijke service en garantie. Na het verlopen van de garantietermijn kan je ook terecht bij een officieel dealer voor reparatie of het verkrijgen van bepaalde onderdelen. Hierdoor kan je veel langer plezier hebben van de watchwinder die je koopt.

Conclusie

Een watchwinder is een ontzettend handige accessoire voor het opwinden van automatische horloges. De echte horlogeliefhebber en verzamelaar kan eigenlijk niet zonder een watchwinder. Want je laat jouw horloges toch niet stilstaan? Wanneer je jouw automatische horloges in een watchwinder plaatst zorgt deze voor simulatie van de polsbeweging waardoor de horloges altijd van voldoende energie zijn voorzien en direct gereed zijn om te dragen. Hierdoor is het opnieuw instellen van de tijd en datum overbodig en bescherm je jouw automatische horloges tegen het teveel openen van de kroon. De kroon is namelijk één van de meest kwetsbare onderdelen van een horloge.

Een watchwinder is tegenwoordig ook een statussymbool. Je wilt jouw automatische horloges op één plek en direct gereed hebben voor het dragen. Wanneer je fraaie horloges hebt kan je deze plaatsen in een mooie watchwinder zodat je een prachtige combinatie hebt.

Wanneer je een watchwinder wilt kopen adviseren wij je om te letten op de capaciteit, type motoren, functionaliteit en prijs. Als je bovenstaande aspecten in ogenschouw neemt en je goed laat informeren dan maak je zeker een goede keus. Een goede watchwinder is niet goedkoop, maar je zal er veel plezier van hebben. Als horlogeliefhebber doe je toch geen concessies en kies je voor het beste voor jouw collectie automatische horloges?

Neem eens een kijkje in onze webshop en vergelijk verschillende merken en modellen. Heb je een vraag of opmerking? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn officieel dealer van al onze merken en hebben meer dan 15 jaar ervaring op gebied van watchwinders. Wij helpen je graag verder!