Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Hoe onderhoud je een watchwinder?

Geplaatst op 21 december 2023 om 17:22 uur

De watchwinder als accessoire voor automatische horloges is uitermate populair. Deze horlogeaccessoire zorgt ervoor dat automatische horloges blijven functioneren doordat ze rondgedraaid worden in de watchwinder. Elke horlogeliefhebber weet namelijk dat een automatisch horloge stil komt te staan als je het niet draagt. Het horloge krijgt geen beweging waardoor het uurwerk tot stilstand komt. Vervolgens worden de tijd, datum en wellicht andere functies van het horloge niet meer correct weergegeven.

Als een automatisch horloge stilstaat dan moet je het eerst handmatig schudden of opwinden via de kroon om weer energie in het automatische uurwerk te krijgen. Vervolgens moet je de tijd, datum en/of andere functies weer correct instellen. Dit is onhandig en kost tijd. Daarnaast is het niet goed voor de duurzaamheid van het horloge. Waarom? De kroon van het horloge is één van de kwetsbaarste onderdelen. Als je de kroon uittrekt om de tijd, datum en/of andere functies weer correct in te stellen is de kroon in zijn meest kwetsbare positie. De kroon wordt namelijk enkel door een dun staafje ijzer verbonden met het uurwerk. Een defect aan de kroon of het uurwerk ligt dan op de loer.

Je kan eenvoudig veel tijd en moeite besparen en je horloge veilig houden door een watchwinder te gebruiken. De meeste horlogeliefhebbers gebruiken deze horlogeaccessoire. Zoals hierboven aangegeven zijn de voordelen groot. Maar een vraag die bijna nooit gesteld wordt is; hoe onderhoud ik mijn watchwinder?

In dit artikel bespreken we hoe je jouw watchwinder het beste kunt onderhouden. Hierdoor verleng je de levensduur van deze horlogeaccessoire hetgeen natuurlijk jouw automatische horloges ten goede komt.

Hoe gebruik je een watchwinder?

Een watchwinder is een handige horlogeaccessoire en eigenlijk een “must have” voor elke horlogeliefhebber die houdt van automatische horloges. Een goede watchwinder is echter niet goedkoop en moet je zien als een investering in jouw horloges. Daarom is het belangrijk dat je deze horlogeaccessoire ook goed gebruikt en onderhoud.

We geven je een paar adviezen hoe je jouw watchwinder op de juiste wijze gebruikt. Het belangrijkste advies is om wanneer je één of meerdere automatische horloges in de watchwinder plaatst of eruit haalt deze altijd te stoppen. De motoren moeten dus stilstaan voordat je de horlogehouder erin plaats of eruit haalt. Als je de horlogehouder erin plaatst of eruit haalt als de motor nog draait zorgt dit voor frictie en stress voor de motor. Immers, jouw hand houd de horlogehouder stil terwijl de motor doordraait. Dit is niet goed voor de motor en kan leiden tot diverse defecten. De motor kan meer geluid gaan maken doordat de “gearbox” of de motor zelf beschadigd is, maar de motor kan het ook volledig begeven. Daarnaast kan de cup waarin je de horlogehouder plaats loskomen van de motor. De cup gaat dan hangen en kan bij het ronddraaien de zijkanten raken waardoor de cup niet meer vloeiend ronddraait.

Kortom, stop de watchwinder of de specifieke motor van de watchwinder voordat je een automatisch horloge plaatst of eruit haalt. Dit voorkomt veel problemen en verlengt de levensduur van deze horlogeaccessoire enorm.

Een ander advies is dat je de watchwinder altijd op een veilige plek neerzet. Voorkom het plaatsen op plekken waar de watchwinder, en dus jouw horloges, risico lopen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen, huisdieren maar ook aan plaatsen nabij vochtigheid (badkamer) of vol in het zicht (inbraak). Kies de plek waar je deze horlogeaccessoire neerzet met zorg en aandacht. Uiteraard hangt de exacte plek natuurlijk ook af van de grootte van de watchwinder. Een watchwinder voor één horloge neemt natuurlijk veel minder ruimte in dan een watchwinder voor 4 horloges.

De meeste horlogeliefhebbers plaatsen hun watchwinder in de slaapkamer, woonkamer of in hun kantoor. Compacte watchwinders, bijvoorbeeld de Benson Compact modellen, kunnen ook in een kluis geplaatst worden. In een kluis is deze horlogeaccessoire met jouw horloges natuurlijk zeer veilig. Kortom, denk goed na over de plek waar je deze horlogeaccessoire neerzet.

Aanvullend op bovenstaande is het ook belangrijk om te kijken naar jouw verzekering, en met name dan de bepalingen ten aanzien van de automatische horloges. Vraag jouw verzekeraar naar de mogelijkheden en condities. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn omdat er nogal veel verschillen zijn en je echt niet vrolijk wordt wanneer jouw favoriete horloges gestolen zijn en je niet (of slecht) verzekerd blijkt te zijn. De uitspraak “better safe than sorry” gaat hier zeker op.

Hoe onderhoud je een watchwinder?

Als je wilt dat jouw watchwinder voor langere tijd meegaat dan is het belangrijk dat je deze goed onderhoud. Maar hoe onderhoud je deze horlogeaccessoire? Wat moet je wel en wat moet je vooral niet doen? In het vervolg geven we antwoord op deze vragen, zodat jij lang kan genieten van jouw watchwinder met daarin ronddraaiende horloges.

Qua onderhoud is het belangrijk dat de rotatie van elke motor vloeiend is. Dit betekent namelijk dat de motor zonder (veel) weerstand kan draaien hetgeen de duurzaamheid van de motor en gearbox ten goede komt. Zorg ervoor dat jouw horloges goed bevestigd zitten in de watchwinder, met andere woorden dat ze goed vast zitten op de horlogehouder die je vervolgens vastklikt in de watchwinder. Hierdoor kan het horloge er niet per ongelijk uitvallen waardoor je risico loopt op beschadigingen op jouw horloge en de watchwinder. Als de rotatie niet helemaal optimaal is dan adviseren we deze horlogeaccessoire even te laten nakijken bij een specialist.

Een andere tip is om de watchwinder goed schoon te houden. Je kan de buitenkant en binnenkant schoonmaken met een doekje zodat stof en ander vuil geen kans krijgt. Je houdt hierdoor alles netjes schoon wat ook ten goede komt aan de horloges binnenin. Wij zien vaak modellen die al eventjes gebruikt worden die terug komen voor service of reparatie waarbij de watchwinder er niet schoon uitziet. Wij maken deze vervolgens volledig schoon en ontdoen deze horlogeaccessoire van stof en ander vuil. De houten buitenkant behandelen we met een microvezel doek die iets nat mag zijn. Eigenlijk net zoals je een meubelstuk zoals een tafel, dressoir of stoel schoonmaakt.

Ook het eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld één keer per jaar, resetten van de watchwinder is een goed idee. Je kan hiervoor de adapter verwijderen (minimaal 30 minuten) en alles opnieuw opstarten en instellen. Handig is bijvoorbeeld om de posities van de horloges te veranderen zodat alle motoren redelijk gelijkmatig belast worden. Als jouw watchwinder een deur of deksel heeft adviseren wij je om deze zoveel mogelijk gesloten te houden. Ten eerste omdat het geluidsniveau van de motoren minder waarneembaar is. Ten tweede omdat een gesloten deur of deksel andere invloeden zoals stof en condens buiten bereik van de horloges houden.

Sowieso kan je altijd een watchwinder specialist vragen om een check en eventuele vervanging van onderdelen. Vaak is het insturen van een video al voldoende voor een eerste indruk op basis waarvan daarna besloten kan worden dat de specialist de watchwinder daadwerkelijk fysiek nakijkt.

Conclusie

Wil jij langere tijd genieten van jouw watchwinder die ervoor zorgt dat jouw automatische horloges netjes op tijd lopen? Dan is het raadzaam om de watchwinder op de juiste wijze te gebruiken en regelmatig even na te kijken of alles soepel functioneert. Het belangrijkste advies is om de specifieke motoren altijd te stoppen op het moment dat je een horloge plaatst of eruit haalt. Dit voorkomt slijtage van de motoren en draagt bij aan de duurzaamheid. Het schoonhouden van deze horlogeaccessoire is een andere belangrijke tip. Hierdoor zorgt je het beste voor jouw horloges en blijft de watchwinder als nieuw. Handig als je bijvoorbeeld een groter model wilt aankopen en dit model wilt verkopen.

Heb je nog vragen of opmerkingen aan de hand van dit artikel over het onderhoud van een watchwinder? Neem gerust contact met ons op. Met meer dan 18 jaar ervaring op het gebied van deze horlogeaccessoire en als officieel dealer van meer dan 12 merken bieden wij je professioneel advies.