Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Hoe werkt een watchwinder?

Geplaatst op 9 november 2023 om 12:12 uur

Misschien heb je weleens gehoord van een watchwinder. Deze horlogeaccessoire wordt steeds populairder en de meeste horlogeliefhebbers en verzamelaars hebben er één of meerdere in hun bezit. Maar wat is een watchwinder? En hoe werkt een watchwinder? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en bespreken we een mooi voorbeeld van deze horlogeaccessoire.

Het is een bekend probleem voor liefhebbers van automatische horloges: stilstand van je automatische horloge. Dit is erg vervelend, aangezien dit betekent dat je je horloge steeds opnieuw moet instellen. Je kunt hierbij denken aan de tijd zelf, maar ook aan de datum, een maanfase- of GMT functie bijvoorbeeld. Naast deze ergernis, kan stilstand van je automatische horloge ook onnauwkeurigheden in tijd- en datumweergave betekenen. Een automatisch horloge is afhankelijk van de juiste beweging voor de opwinding ervan. Wanneer je je automatische horloge draagt, is dit geen enkel probleem. Door de natuurlijke beweging van je pols, wordt je horloge dan automatisch van de benodigde opwinding voorzien. Naast de opwindfunctie, zorgt de juiste beweging er ook voor dat de olie in het uurwerk van het automatische horloge juist wordt verdeeld. Dit zorgt voor een behoud van de levensduur van jouw horloge. Hier heb je geen omkijken naar wanneer je je horloge draagt. Wanneer je hem echter niet draagt, omdat je bijvoorbeeld meerdere horloges hebt, dan is er een andere oplossing voor nodig. Daar komt de watchwinder om de hoek kijken.

Een goede watchwinder zorgt ervoor dat ieder type en merk automatisch horloge van de juiste wijze van beweging wordt voorzien, waardoor deze automatisch wordt opgewonden. Afhankelijk van het merk gebeurt dit door middel van rotatie, of bijvoorbeeld door het zachtjes schudden van het horloge. Verschillende merken zijn op onderzoek uitgegaan om de meest milde en efficiënte wijze van beweging te ontwikkelen. Zo weet je zeker dat je horloge in goede handen is wanneer je deze in je watchwinder plaatst voor opwinding. Zo zorg je met een hoogwaardige watchwinder voor de benodigde opwinding en voor de juiste verdeling van de olie in je automatische horloge. Naast de opwindfunctie biedt een goede watchwinder echter nog meer mogelijkheden. Zo biedt een model van kwaliteit een veilige en overzichtelijke opbergplaats voor je automatische horloge of horloges.

Een kwalitatieve watchwinder is daarbij voorzien van goede horlogehouders die ervoor zorgen dat jouw horloge gemakkelijk en zonder beschadigingen in de watchwinder geplaatst kan worden. De meeste modellen zijn bovendien ook voorzien van een zachte stof aan de binnenkant, om krasjes of andere beschadigingen te voorkomen. Wanneer je wilt kan je daarnaast kiezen voor een watchwinder die afsluitbaar is. Hiermee voorkom je onnodige schade of slijtage aan je horloges door schadelijke invloeden van buitenaf.

Een laatste mooie functie die een goede watchwinder kan vervullen, is de functie van een display. Zo kun je jouw automatische horloge of horlogeverzameling op een fraaie wijze presenteren. Veel merken besteden veel zorg en aandacht aan het design, om ervoor te zorgen dat jouw automatische horloge of horloges extra goed uitkomen in de watchwinder. Zo zijn er ook merken die bijvoorbeeld een ingebouwde LED verlichting hebben voorzien in hun watchwinders. Hiermee zet je jouw horloges desgewenst in de spotlight, voor een extra mooi zicht op je horloges.

Een mooi voorbeeld van een merk dat watchwinders biedt die zeer geschikt zijn voor het vervullen van alle drie de bovengenoemde functies, is het Nederlandse merk Benson. We vertellen je graag meer over een specifieke watchwinder van dit merk, die speciaal geschikt is voor de verzamelaar. We hebben het dan over de Benson Black Series 4.16.W. Dit model biedt de ruimte voor het opwinden van 4 automatische horloges tegelijk. Daarnaast heeft Benson bij dit model ook een extra opbergruimte voorzien, voor nog 3 extra horloges. Deze ruimte kun je natuurlijk ook gebruiken voor eventuele andere sieraden, of bijvoorbeeld manchetknopen. De watchwinder is gemaakt van hout en voorzien van maar liefst 12 verflagen en een beschermende laklaag. De kleur van de watchwinder is wit. Aan de binnenkant is de watchwinder voorzien van een speciaal soft velvet, ter bescherming van jouw horloges. Doordat Benson gebruik maakt van flexibele horlogehouders, is vrijwel ieder horloge probleemloos in de watchwinder te plaatsen. Dit model is eveneens afsluitbaar. Aan de voorkant is deze te openen met een glazen deurtje en aan de bovenkant met het speciale luxe soft close deksel. De Benson Black Series 4.16.W van Benson is voorzien van Japanse motoren van topkwaliteit. Deze motoren voorzien ieder model automatisch horloge efficiënt en veilig van de benodigde energie. De watchwinder is bovendien per rotor afzonderlijk instelbaar. Dit betekent dat je voor ieder horloge specifiek de draairichting en het aantal rotaties kunt instellen. Dit kun je doen met het handige touchscreen display, wat ervoor zorgt dat de gebruiker van de Benson Black Series 4.16.W een hoog gebruikerscomfort ervaart. De Benson Black Series 4.16.W is verder voorzien van de programma’s CW, CC en Alt en een overwind protectie. Deze laatste functie zorgt ervoor dat jouw horloges beschermd zijn tegen overspanning. Met de speciale speedwinding functie kun je je horloges bovendien voorzien van energie in een kortere tijd. De ingebouwde LED verlichting garandeert op ieder moment van de dag een perfect zicht op jouw horloges. Dit model is tot slot voorzien van een USB aansluiting en wordt geleverd met een adapter.

Benson Black Series 4.16.W

Met de Benson Black Series 4.16.W watchwinder hebben we laten zien dat een watchwinder verschillende functies kan vervullen, naast de belangrijke opwindfunctie. Een goede watchwinder is dan ook absoluut onmisbaar wanneer je één of meerdere automatische horloges in het bezit hebt.

Bekijk snel onze collectie watchwinders!