Tips bij aankoop van een watchwinder
Ben jij een fan van automatische horloges? Vind je het ook vervelend als jouw automatische horloge weer eens stilstaat, waarschijnlijk omdat je een ander automatisch horloge hebt gedragen? Als je beide vragen positief kan beantwoorden dan is een watchwinder een absolute “must have” voor jou. Deze horlogeaccessoire lost het probleem van stilstand van jouw automatische horloges eenvoudig op. Maar wat is een watchwinder en wat doet deze precies? Welke merken zijn het beste? Waarop moet je letten bij aankoop en is een watchwinder gevaarlijk voor een automatisch horloge? Wij geven je antwoord op deze bovenstaande vragen in het onderstaande artikel.
Wat is een watchwinder?
Als je op straat aan 100 mensen vraagt wat een watchwinder is dan krijg je waarschijnlijk van 95 mensen het antwoord dat ze geen idee hebben. En dat is logisch, want deze horlogeaccessoire is eigenlijk niet zo heel bekend, vooral niet onder mensen die geen horloge hebben of alleen een quartz horloge dragen. Toch is deze horlogeaccessoire onder fans van automatische horloges erg bekend. Echter zijn automatische horloges vaak aanzienlijk duurder dan quartz horloges. Merken als Rolex, Omega, Breitling, IWC, Panerai en Oris produceren voornamelijk automatische horloges. En als je weleens van één of meerdere van deze horlogemerken hebt gehoord dan weet je ook dat de horloges van deze merken niet goedkoop zijn. Liefhebbers van horloges zullen vaak één of meerdere automatische horloges in hun bezit hebben en waarschijnlijk ook een watchwinder. Deze accessoire is ontzettend belangrijk voor automatische horloges. Het belang wordt vaak onderschat. In het vervolg zullen we uitleggen waarom.
Wat doet een watchwinder?
Een automatisch horloge verkrijgt energie door het bewegen van het horloge. De beweging wordt door de rotor omgezet in spanning op een veer in het uurwerk. Wanneer deze veer ontspant dan begint het horloge te lopen. Er zit geen batterij in een automatisch horloge. Het uurwerk is volledig automatisch en kan ook opgewonden worden door middel van draaiing aan de kroon. Hiermee wind je het uurwerk handmatig op. Dit doe je bijvoorbeeld als het horloge even stil heeft gestaan.
Waarom heb je dan een watchwinder nodig? Deze horlogeaccessoire zorgt ervoor dat één of meer automatische horloges in beweging blijven, door middel van rotatie in de watchwinder. Hierdoor blijft de energie in het uurwerk behouden en blijven de horloges dus lopen. Dit heeft een paar grote voordelen. Ten eerste zijn de horloges in de watchwinder altijd gereed om direct te dragen. De tijd, datum en eventuele andere functies staan direct goed. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite, maar ook voorkomt het risico’s op beschadigingen aan het horloge wanneer je het telkens opnieuw moet instellen. Ten tweede zorgt een watchwinder ervoor dat het automatische horloge op een rustige wijze in beweging blijft. Hierdoor blijven de mechanische onderdelen in beweging en wordt de olie in het uurwerk mooi over deze onderdelen verdeeld. Dit komt ten goede aan de duurzaamheid van de automatische horloges waardoor je er langer van kan genieten. Ten derde kan je de automatische horloges goed opbergen in deze horlogeaccessoire, waardoor ze veilig opgeborgen zijn. Immers, horloges blootstellen aan stof, kinderhandjes en vocht is nooit een goed idee. Deze combinatie van voordelen maakt de watchwinder een horlogeaccessoire die je moet gebruiken als je het beste wilt voor jouw automatische horloges.
Een watchwinder draait de automatische horloges rond. Dit gebeurt op een rustige wijze waarbij het horloge goed bevestigt zit op een horlogehouder die vervolgens wordt vastgeklikt in de watchwinder. Elk horloge kan je naar keuze een gewenste richting en aantal omwentelingen per dag laten ronddraaien. De meeste automatische horloges verkrijgen energie wanneer deze rechtsom (met de klok mee) op 900 TPD (turns per day) ronddraaien. Echter zijn er ook horloges die bijvoorbeeld linksom op 600 TPD energie verkrijgen. Een goede watchwinder biedt de mogelijkheid om de draairichting en het aantal omwentelingen per dag (oftwel TPD) te kiezen per individueel horloge. Hierdoor krijgt elk horloge precies de benodigde energie.
Een watchwinder simuleert als het ware gewone polsbeweging alsof je het horloge zelf zou dragen. Dit is de meest veilige en optimale wijze om een automatisch horloge van energie te voorzien.
Welke watchwinder merken zijn het beste?
Wanneer je een goede watchwinder wilt kopen voor jouw automatische horloges dan moet je wel weten waarop je moet letten. Wij adviseren om altijd te kiezen voor een bekend merk omdat dit de beste kwaliteit en veiligheid voor jouw horloges biedt. Wij hebben al jarenlang ervaring met merken zoals Benson, Swiss Kubik, Bernard Favre, Paul Design, RDI en Heisse & Söhne. Deze merken zijn een goed voorbeeld van merken die we je aanraden als je op zoek bent naar een goede watchwinder waarvan je jarenlang plezier zult hebben. Deze merken investeren in design, innovaties, techniek en gebruikscomfort. Elk merk heeft haar eigen voordelen ten opzichte van andere merken. Maar over het algemeen kan je bij bovenstaande merken probleemloos slagen voor een uitstekende watchwinder.
Het Nederlandse merk Benson produceert al ruim 18 jaar watchwinders van een ontzettend goede kwaliteit. Deze horlogeaccessoires voldoen aan de hoogste normen en zijn ook betaalbaar. Deze combinatie maakt de Benson watchwinders uniek en een erg goede keuze.
Swiss Kubik is een Zwitsers merk dat compacte watchwinders produceert met Swiss made techniek. Deze techniek is zeer goed maar de modellen zijn niet goedkoop. Het grote voordeel van Swiss Kubik is dat de watchwinders tot wel 3 jaar functioneren op één set batterijen. Hierdoor zijn deze horlogeaccessoires dus uitermate geschikt om in een kluis te plaatsen of mee te nemen op reis.
Bernard Favre is een bijzonder merk, dat ook uit Zwitserland afkomstig is. Dit watchwinder merk heeft een unieke wijze van opwinding, namelijk door draaiing om haar as. Niet alleen is dit een prachtige aanblik, het is ook effectief. De Bernard Favre watchwinders vallen in het hogere segment door de unieke wijze van opwinding, het luxe design en de prachtige materialen.
Het merk Paul Design komt uit het Verenigd Koninkrijk. Dit merk produceert net als Benson watchwinders van een uitstekende kwaliteit tegen relatief betaalbare prijzen. Waar Benson een meer modern design heeft zijn de Paul Design watchwinders iets meer klassiek vormgegeven. Wel beschikken de Paul Design modellen over de nieuwste techniek en functionaliteit.
Een ander Zwitsers merk is RDI. Dit is een relatief nieuw en klein merk, maar zeker een interessante optie wanneer je een goede watchwinder zoekt voor jouw automatische horloges. RDI heeft Swiss made techniek en luxere designs. Het voordeel van RDI is dat je absoluut top kwaliteit in huis haalt.
Heisse & Söhne is afkomstig uit Duitsland en biedt een ruime collectie van fraaie watchwinders. De motoren zijn Japans en zijn prima geschikt voor het opwinden van elk automatisch horloge. Interessant is dat Heisse & Söhne net zoals Benson een ruime collectie heeft van verschillende capaciteiten, designs en kleuren. Hierdoor vind je altijd een geschikte watchwinder bij dit merk.
Welk merk uit het bovenstaande rijtje je ook koopt, je zit altijd goed omdat deze merken een uitstekende reputatie hebben en veel tijd, moeite en geld investeren om hun producten te verbeteren.
Waarop moet letten bij aankoop van een watchwinder?
Als specialist in watchwinders voor meer dan 17 jaar adviseren wij altijd om te kiezen voor een bekend merk dat actief is qua innovatie, design, upgrades en een goede reputatie heeft. Merken zoals Benson, Swiss Kubik, Bernard Favre en Paul Design zijn dergelijke merken.
Daarnaast moet je goed kijken wat past bij jouw horlogecollectie en budget. Watchwinders zijn er in allerlei soorten en maten. Maar ook zijn er grote verschillen in prijs. Deze verschillen worden voornamelijk bepaald door merkbeleving, type motoren en de capaciteit. Een goede watchwinder hoeft helemaal niet duur te zijn. Een goedkope watchwinder hoeft ook niet persé slecht te zijn. Echter zijn wij wel van mening dat een goede watchwinder voor 1 horloge minimaal 200 a 250 euro kost. Goedkopere modellen hebben meestal een minder goede motor, minder functies en worden veelal niet verkocht door professionals met veel kennis van deze horlogeaccessoires.
Het is uiteraard belangrijk dat je de watchwinder kunt instellen naar de vereisten van het specifieke automatische horloge. Met andere woorden, dat je de draairichting en het aantal omwentelingen per dag kan bepalen per individueel horloge. Hiermee kan je namelijk elk horloge probleemloos voorzien van voldoende energie. Op internet zijn er verschillende databases van horlogemerken met daarin voor individuele horloges de draairichting en TPD (turns per day). Dit is erg handig omdat je op deze wijze de watchwinder exact kan instellen naar de behoeften van jouw horloges.
Als laatste tip adviseren wij je om deze horlogeaccessoire altijd bij een expert te kopen. Een watchwinder is niet goedkoop en je wilt hem zo goed mogelijk benutten voor de energievoorziening van jouw automatische horloges. Daarom kan een expert jou van goed advies voorzien zodat je de beste keuze maakt. Daarnaast zal een expert op gebied van watchwinders ook zeker officieel dealer zijn waarbij je diverse zekerheden hebt als klant. Bijvoorbeeld duidelijke garantie, reparatiemogelijkheden en snelle service.
Is een watchwinder gevaarlijk voor automatische horloges?
Een watchwinder windt automatische horloges op door ze te laten ronddraaien. Dit is een gecontroleerde beweging op een hele matige snelheid. De draaiing bootst het normale dragen van een horloge om de pols na. Het opwinden van een automatisch horloge is derhalve volledig veilig en komt zelfs ten goede van de duurzaamheid en accuratesse van het horloge.
Een watchwinder is dus een absoluut veilige accessoire voor automatische horloges, echter moeten we uiteraard wel zeggen dat de kwaliteit, functionaliteit en afwerking van deze horlogeaccessoire ook een rol spelen. Er zijn watchwinders verkrijgbaar van Chinese herkomst die veelal worden verkocht via dubieuze handelaren, platforms als Amazon en juweliers die geen kennis hebben van deze horlogeaccessoire. Deze modellen hebben niet de hoge standaard die bovenstaande merken wel bieden. Er wordt vaak gebruik gemaakt van Chinese motoren en essentiële functies ontbreken. Hierdoor loop je de kans dat een horloge beschadigd raakt door teveel en slechte opwinding. Wij adviseren daarom altijd om een watchwinder van een bekend merk te kopen. Goedkoop is vaak duurkoop!
Vooral wanneer je een horloge van Rolex, IWC, Breitling, Omega, Tag Heuer, Panerai of Oris hebt dan kies je toch voor een goede horlogeaccessoire en bespaar je hier niet op?! Kies voor kwaliteit en een goed verkooppunt waardoor je jarenlang plezier hebt van je watchwinder en duidelijke garantie en service ontvangt.
Conclusie
Ben je op zoek naar een goede watchwinder voor jouw automatische horloges? Kies dan voor een bekend merk met duidelijke garantie en service. Kies voor een model dat beide richtingen opwindt en instelbaar is qua aantal omwentelingen per dag. Bespaar niet op een watchwinder want dit apparaat draait dag en nacht om ervoor te zorgen dat jouw automatische horloges direct gereed zijn om te dragen. Je zal een goede watchwinder gaan waarderen en na aankoop niet meer zonder willen.
Heb je advies nodig bij aankoop? Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder. Als officieel dealer met meer dan 17 jaar ervaring zijn we je graag van dienst.