Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Een open of gesloten watchwinder?

Geplaatst op 12 juni 2024 om 12:47 uur

Als horlogeliefhebber kennen we allemaal het probleem dat een automatisch horloge stil komt te staan wanneer het niet gedragen wordt. Dit is onhandig omdat je het horloge opnieuw moet instellen qua tijd, datum en mogelijke andere functies. Stilstand leidt echter ook tot achteruitgang, want de olie in het uurwerk wordt niet meer goed verdeeld over het uurwerk. Slijtage en defecten kunnen het resultaat zijn. Wanneer je één automatisch horloge hebt en deze elke dag draagt zal jouw horloge niet snel stilstaan. Maar wanneer je meerdere automatische horloges hebt dan is stilstand van de horloges die je niet draagt wel een probleem.

De stilstand van jouw automatische horloges kan je eenvoudig oplossen door een watchwinder te gebruiken. Dit is een apparaat waarin je jouw automatische horloges plaatst die vervolgens ronddraaien zodat er energie behouden blijft in de horloges. Een watchwinder bootst als het ware het dragen van een horloge na. Op deze wijze worden de horloges op een professionele en veilige wijze van energie voorzien zodat ze blijven functioneren. Dit is niet alleen handig omdat je jouw favoriete horloge altijd kunt dragen wanneer jij dat wilt zonder dat je het opnieuw moet opwinden en instellen, het komt ook de duurzaamheid van jouw automatische horloge ten goede.

Watchwinders: 2 soorten

Wanneer je een nieuwe watchwinder gaat kiezen is het belangrijk om een paar belangrijke keuzes te maken. In veel artikelen hebben we al geschreven over de motor en functionaliteit die belangrijk zijn bij deze horlogeaccessoire. In dit artikel willen we beschrijven welke voor- en nadelen open en gesloten watchwinders hebben.

Met een open watchwinder bedoelen we een model waarbij de horloges niet beschermd maar juist direct toegankelijk zijn. Je kan de horloges zonder een extra handeling te verrichten gelijk plaatsen of uit de watchwinder halen.

Een gesloten watchwinder is een model waarbij de horloges niet direct toegankelijk zijn. Je moet bijvoorbeeld een deur openen om de horloges te plaatsen of eruit te halen.

De voor- en nadelen van een open watchwinder

Een open watchwinder heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gesloten watchwinder. In gebruik is deze variant meer gebruiksvriendelijk wanneer je snel jouw horloges wilt plaatsen of eruit wilt halen. Je hebt immers geen extra handelingen die je moet verrichten. De horloges worden vastgeklikt in de watchwinder en met een simpele handeling plaats je jouw favoriete horloge om je pols.

Een ander voordeel van een watchwinder die open is, is dat dit type vaak compacter is qua afmetingen en design. Goede voorbeelden zijn de Swiss Kubik Startbox en Masterbox modellen, de Benson Compact modellen en Paul Design Gentlemen 1 modellen. Al deze wachwinders zijn open aan de voorkant en zeer compact vormgegeven. Hierdoor kan je deze modellen heel goed plaatsen in een kast of kluis. Dan heb je immers al een deur (de kastdeur of de kluisdeur) voor de watchwinder en zijn de horloges eigenlijk al afgeschermd.

Een ander belangrijk voordeel is dat open watchwinders vaak wat goedkoper zijn dan gesloten watchwinders. Simpelweg omdat er minder materialen gebruikt hoeven te worden en het ontwerp eenvoudiger is. Als je weet dat je deze horlogeaccessoire in een kast of kluis wilt plaatsen is een open watchwinder een prima keuze.

Er zitten ook een paar nadelen aan een open watchwinder. Bij een model dat niet afgesloten kan worden heb je (vrijwel) altijd direct toegang tot de horloges. Dit betekent dat er weinig bescherming is tegen kinderhandjes, stof en eventueel condens. De horloges worden blootgesteld aan alle invloeden, zonder enige bescherming.

Een van de belangrijkste nadelen van een open watchwinder is dat het geluidsniveau vrijwel altijd hoger zal liggen dan bij een gesloten model. De reden is eenvoudig: een deur sluit de watchwinder af en zorgt voor een vermindering van waarneembaar geluid. Immers, een motor en gearbox (die binnenin de watchwinder zitten) maken altijd een bepaalde mate van geluid. Bij een open model wordt het geluid minder gedempt en is het dus meer waarneembaar. Bij een gesloten model houdt een deur een bepaalde mate van het geluid tegen. Wanneer je gevoelig bent voor geluid dat een watchwinder maakt, bijvoorbeeld als je het apparaat naast je bed wilt zetten, dan adviseren wij om een gesloten model te kiezen. De verschillen in de geluid tussen een open en gesloten model kunnen aanzienlijk zijn, dus neem dit altijd mee in jouw keuze voor een geschikt model.

De voor- en nadelen van een gesloten watchwinder

Een gesloten watchwinder heeft bepaalde voordelen ten opzichte van een open watchwinder. Zoals hierboven beschreven kan je een gesloten model volledig afsluiten waardoor er geen directe toegang is tot de horloges. Vaak zijn gesloten modellen uitgevoerd met een deur met slot. Bijvoorbeeld met een drukknop, sleutel of zelfs fingerprint. Hierdoor zijn dit type modellen goed geschikt om vrijwel overal te plaatsen. Je hoeft je immers niet druk te maken om jouw horloges. Ze zijn veilig in een gesloten omgeving.

Een van de meeste belangrijke voordelen van een gesloten watchwinder is dat deze aanzienlijk minder waarneembaar geluid produceert. Dit moeten we even kort uitleggen. Elke motor en gearbox maken geluid, in meer of mindere mate. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de motor en gearbox maar zeker ook van het gebruik. Zorg er altijd voor dat de motoren stilstaan wanneer je een horloge wilt plaatsen of eruit wilt halen. Houdt je de houder vast terwijl de motor draait levert dit stress op voor de motor en gearbox en zal dit het risico op defecten vergroten. Een gevolg wat wij regelmatig zien wanneer de motoren niet gestopt zijn is dat de motoren aanzienlijk meer geluid gaan maken of zelfs compleet stoppen met functioneren. Een reparatie is het gevolg.

Een gesloten watchwinder zorgt ervoor dat de motor en gearbox geluiden minder waarneembaar zijn. Dit is een belangrijk voordeel omdat elke horlogeliefhebber het liefst een zo stil mogelijke watchwinder heeft. Als je jouw watchwinder in je slaapkamer plaatst is het belangrijk dat je kiest voor een merk dat motoren met een laag geluidsniveau biedt en dat deze horlogeaccessoire afgesloten kan worden.

Een nadeel van een gesloten watchwinder is de prijs. Deze ligt aanzienlijk hoger dan bij open modellen. Dit is logisch omdat er het design complexer is en er meer materialen/onderdelen nodig zijn bij de productie.

Conclusie

Of een open of gesloten watchwinder beter bij je past is geheel afhankelijk van jouw voorkeuren. Kan je de horlogeaccessoire plaatsen in een kast of kluis dan kan je prima kiezen voor een open model. Vind je het geluidsniveau niet zo belangrijk dan is een open model ook een goede keuze, je bespaart immers geld bij de aanschaf.

Vind je het echter belangrijk om jouw horloges zo veilig mogelijk te houden dan adviseren wij je om een gesloten watchwinder aan te kopen. Doordat je de kast kan afsluiten zijn de horloges beschermd tegen externe invloeden zoals kinderhandjes, stof en condens. Daarnaast zijn de meeste gesloten modellen voorzien van een glazen deur zodat je jouw horloges altijd kunt zien. Ronddraaiende horloges in een fraaie watchwinder zijn ook een fraai aangezicht!

Wil je jouw watchwinder plaatsen op een plek waar je het liefst zo weinig mogelijk geluid wenst dan is de keuze voor een gesloten model aan te raden. Een gesloten watchwinder produceert minder waarneembaar geluid en dit is prettig wanneer je geconcentreerd wilt werken of je wilt genieten van jouw nachtrust.

Kortom, welke versie je kiest is afhankelijk van jouw voorkeuren. Wanneer je een watchwinder wilt gaan aankopen is het raadzaam om bovenstaande afwegingen te maken zodat je de beste optie voor jouw persoonlijke voorkeuren kiest.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel dan vernemen wij het graag en helpen je graag verder.